Vatikán se bojí teroristických útoků. Přesto papež František zve migranty a vyzývá státy, aby upřednostňovaly zájmy běženců před národní bezpečností.

Papežova armáda se chystá na teroristický útok ve Vatikánu. Svatý otec František však navzdory tomu zve do Evropy migranty z celého světa a vyzývá státy k tomu, aby upřednostňovaly zájmy běženců před národní bezpečností států. Šéf švýcarské gardy, tedy armády státu Vatikán, uvedl, že teroristický útok džihádistů na centrum katolické církve je jen otázkou času. 

V Římě by již brzy mohlo dojít k podobnému útoku jako nedávno v Barceloně. Bezpečnostní síly se připravují na situaci, že se terčem útoku stane Vatikán.

„Může to být možná jen otázka času, než dojde k takovému útoku v Římě, ale jsme připraveni,“ řekl Christoph Graf, velitel švýcarské gardy, vatikánské armády. Poukázal přitom na nedávné teroristické útoky v Katalánsku, který si vyžádaly 15 lidských životů.

Teroristé zatím Římu (stát Vatikán leží uvnitř města Řím) „jen“ vyhrožovali, ale k přímého útoku ještě nedošlo.

Teroristé pohrozili Vatikánu

Teroristé z Islámského státu (IS) zveřejnili nové video, na němž vyhrožují útokem papeži Františkovi a Římu. Vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin označil video za znepokojující.

Video, na němž je hlava katolické církve označena za cíl útoku IS, se objevilo na sociálních sítích. Muž se zahalenou tváří na něm vyhrožuje nevěřícím, že útočníci IS přijdou do Říma. V rukou drží fotografie papeže Františka a bývalého papeže Benedikta XVI., jež poté roztrhá.

Bezpečností opatření ve Vatikánu se nicméně zpřísňovat nebudou. Kolem baziliky svatého Petra ve Vatikánu jsou rozestavěné zábrany, vojenská vozidla a policejní hlídky, aby se ztížil případný útok vozidlem. U církevních objektů v celé Itálii včetně Vatikánu platí zpřísněná bezpečnostní opatření od loňského masakru ve francouzském Nice.

Přesto všechno papež podporuje migraci, jejíž součástí jsou i muslimští teroristé. Ve svém nejnovějším vyjádření vyjádřil starost o běžence v souvislosti s probíhající migrační vlnou. Vyzval přitom jednotlivé státy k tomu, aby ve svém přístupu k uprchlíkům upřednostnili bezpečnost a důstojnost migrantů před vnitrostátní bezpečností států.

Státy podle Františka musí dělat více pro to, aby uprchlíkům a migrantům umožnily legálně a bezpečně překročit své hranice. Osobní bezpečí a důstojnost uprchlíků prý musí být upřednostňovány před národní bezpečnostní.

„Ve prospěch základní důstojnosti každého člověka musíme hledat jiné cesty a řešení, než ty, že lidé, kteří vstoupí do země bez příslušného povolení, budou zavíráni do detenčních zařízení,“ uvedl nejvyšší představitel římsko-katolické církve. (sfr)