Princ Charles se zřejmě královské koruny nikdy nedočká. Jeho matka, královna Alžběta II. se prý nemíní vzdát trůnu ani ve svých 91 letech.

Britská panovnice Alžběta II. neuvolní svůj trůn princi Charlesovi, svému synovi. Spekulace, že by královna odstoupila a předala pravomoci do Charlesových rukou, vyvrátily zdroje z Buckinghamského paláce. Reagovaly tak na spekulace o tom, že královna chce Velké Británii vládnout ještě 4 roky.

O postoji britské královny Alžběty II. referovaly The Sunday Times.

Podle tohoto listu by se Charles mohl stát regentem jen v případě vážné nemoci své matky, tedy pokud by nemohla vykonávat svou královskou funkci.

Zákon o regentství umožňuje královně předat pravomoci princi Charlesovi „v případě nezpůsobilosti panovníka plnit královské povinnosti kvůli špatnému zdraví.“ Zákon však také uvádí, že v takovém případě sice královskou roli přebírá regent, ale předání moci musejí podepsat vysocí představitelé země.

Podle zákulisních zdrojů je však britská panovnice hluboce odhodlána plnit nadále svou královskou roli.

„Královna byla vždy velmi silná, takže nebude žádné regentství, dokud by nebyla tak nemocná, že by nemohla plnit své povinnosti.“

Spekulace o královnině abdikaci se objevily poté, co její manžel princ Phillip oznámil, že se stahuje z veřejného života. Prohloubily se poté, kdy královna (91 let) údajně svým blízkým naznačila, že by odstoupila, pokud by byla na trůnu ještě ve věku 95 let. (sfr)