Ve Finsku vraždil terorista, který jako migrant přišel z Maroka. Úřady mu neudělily azyl, tak se šel nožem pomstít na nevinných lidech, z nichž někteří ani nepocházeli z Finska...

Terorista, který vraždil ve finském městě Turku, byl odmítnutý azylant. Do země imigroval z Maroka. Když mu Finové odmítli udělit azyl, vzal nůž a šel bodat místní obyvatele, zejména ženy. Finská policie po pátečním útoku zadržela čtyři osoby. jejich čin je vyšetřován jako terorismus. 

Marocký terorista pobodal v pátek odpoledne v centru finského Turku celkem osm lidí. Dva z nich svých zraněním podlehli. Oba byli finskými občany.

Mezi dalšími osmi zraněnými je také po jednom občanovi Švédska, Británie a Itálie. Tři zranění stále bojují o život v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Hlavní podezřelý byl dopaden krátce po incidentu. Čtyři další osoby zadržela policie v noci na sobotu při razii v bytě.

Finsko posílilo po celé zemi bezpečnostní opatření. Více policistů střeží mezinárodní letiště v Helsinkách či železniční nádraží.

Podle prvotních poznatků vyšetřovatelů se Maročan zřejmě soustředil při útoku na ženy. Samotného útočníka policisté střelili do nohy a nyní je v péči lékařů.

„Čin byl vyšetřován jako vražda, ale během noci jsme obdrželi dodatečné informace , které naznačují, že jde o trestný čin související s terorismem,“ uvedla policie.

Mladý Maročan přišel do Finska v loňském roce a „účastnil se azylového řízení“. Úřady mu však azyl udělit odmítly.

Po celém Finsku dnes vlály v sobotu vlajky na půl žerdi. Prezident Sauli Ninistö se v katedrále v Turku zúčastnil mše za oběti útoku.

„Je třeba zachovat klid. Nenávist není odpovědí,“ zdůraznil Sipilä. (sfr)