Jiří Drahoš oznámil splnění podmínky nutné pro kandidaturu na prezidenta ČR. Nasbíral více než 78 tisíc podpisů, což je více než Miloš Zeman (na fotografii s "antisobotkovskou" holí).

Jiří Drahoš v souboji o Hrad trumfl prezidenta Miloše Zeman. Zatím jen při sběru voličských podpisů nutných pro oficiální kandidaturu. Drahoš nasbíral více než 78 tisíc podpisů, zatímco Zeman „jen“ necelých 60 tisíc. Pro získání oficiální kandidatury na prezidentskou funkci je nutné získat nejméně 50 tisíc podpisů.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš oficiálně oznámil, že na podporu své prezidentské kandidatury již nasbíral 78 321 podpisů. V počtu podpisů tak Drahoš předstihl současnou hlavu státu Miloše Zemana i Michala Horáčka, kterému se podařilo nasbírat kolem 70 tisíc podpisů.

Drahoš však hodlá ve sběru podpisů pokračovat.

„Ani dosažením nutné hranice 50 tisíc podpisů nekončí naše podpisová kampaň,“ zdůraznil Drahoš.

Drahoš je v současnosti považován za největšího favorita prezidentských voleb, které se konají začátkem příštího roku.

„Počítáme s tím, že potřebujeme milión dvě stě tisíc voličů pro postup do druhého kola,“ uvedl Drahoš.

Petice s podpisy občanů musí prezidentští kandidáti odevzdat v listopadu.

Vedle Drahoše, Horáčka a Zemana se chtějí o kandidaturu na Hrad ucházet například také bývalý šéf mladoboleslavské Škodovky Vratislav Kulhánek (za ODA).

Kandidaturu na Hrad zvažuje i senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten již získal podpisy 19 senátorů, což Kuberovi postačuje pro účast v prezidentských volbách. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Zeman může opět bojovat o Hrad: Nasbíral už téměř 60 tisíc podpisů