České školy nevyčerpaly ani polovinu peněz určených na opravy a modernizace. Peníze připravené pro zvýšení platů učitelů navíc nejspíše půjdou na inkluzi.

V tuzemském školství jsou zmatky. Vysoké školy nevyčerpaly miliardy určené na modernizaci a opravy. Vedle toho ministr školství Stanislav Štěch hrozí, že peníze připravené na zvýšení platů učitelů budou nejspíše použity na kontroverzní inkluzi.

Pro veřejné vysoké školy bylo v letech 2011 až 2016 původně vyčleněno na výstavbu, rekonstrukce a modernizace infrastruktury 13,8 miliardy korun. V roce 2016, kdy měl být podle původního plánu program ukončen a všechny peníze rozděleny, bylo vyčerpáno jen přes 5,5 miliardy korun.

Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

„Na pomalé čerpání peněz ministerstvo reagovalo tím, že posunulo termín dokončení programu na rok 2019,“ uvedli kontroloři.

Ministerstvu také vytýkají, že devítiletý program hodlá vyhodnotit až po jeho ukončení v roce 2019.

Kontroloři konstatovali, že školy v řadě případů začaly peníze čerpat se zpožděním, v šesti případech dokonce až v roce 2014.

Častými důvody pozdějšího čerpání ze strany vysokých škol byly například posuny přípravy akcí, průtahy při zadávání veřejných zakázek nebo předkládání nekvalitně zpracovaných investičních záměrů.

NKÚ navíc upozornil, že ministerstvo školství (MŠMT) nemá přehled o tom, jestli rozdělené dotace skutečně pomohly zlepšit a zkvalitnit výuku.

Ministerstvo se zjištěními NKÚ nesouhlasí.

„Stávající dotační program ministerstvo školství a tělovýchovy průběžně vyhodnocuje a v současnosti připravuje podrobné podklady pro navazující program,” uvedl resort.

Peníze připravené pro učitele nejspíše půjdou na inkluzi

Ministr školství Stanislav Štech sliboval, že přestože poslanci odmítli kariérní řád, bude se snažit k učitelům slíbené peníze dostat. Resort měl pro rok 2017 na rozjezd kariérního řádu od vlády přislíben 404 milionů korun.

„Vzhledem k tomu, že novela nebyla parlamentem odsouhlasena, nemohou být prostředky kapitole ministerstva školství poskytnuty. Přesto vzala vláda na vědomí potřebu navýšení rozpočtu resortu školství v roce 2017 ve výši 400 milionů korun,“ uvedlo ministerstvo financí.

Nyní to vypadá, že většinu z těchto peněz bude ministerstvo školství muset použít na opatření spojená s inkluzí, tedy společným vzděláváním.

Na začlenění handicapovaných dětí do běžných škol je oproti původním plánům potřeba mnohem více peněz. V roce 2017 měla nově zavedená inkluze stát miliardu, ale jen od ledna do června přišla už na 1,5 miliardy.

Odhad na rok 2018 se z původních 1,5 miliardy korun zvýšil téměř na čtyři miliardy. A ministerstvo financí už dalo najevo, že finance navíc si budou muset v resortu školství najít sami, protože v rozpočtu nejsou.

K pedagogům tak nejspíš doputuje jen část přislíbených peněz.

„Záleží na vyjednávání s ministrem financí a hlavně na rozhodnutí vlády. Každopádně budu dělat maximum, abychom zaplatili alespoň uvádějící učitele,“ řekl Štech.  Uvádějící učitelé mají být zkušení pedagogové, kteří budou ve školách pomáhat čerstvě přijatým absolventům. Výplata by se jim měla zvýšit o tři tisíce měsíčně.

O osudu peněz vláda definitivně rozhodne na konci srpna.

(pel)