Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


ČEZ zvýšil zisk více než o pětinu

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ stoupl v pololetí o 21 % na 16,7 miliardy Kč. K růstu pomohl prodej akcií MOL a bytů v pražské Písnici. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 31,3 miliardy Kč, což znamená meziroční pokles o 1,8 miliardy Kč.

Veolii a Pražské teplárenské hrozí stamilionové pokuty

Podle Energetického regulačního úřadu měly Pražská teplárenská a Veolia Energie svým zákazníkům účtovat příliš drahé teplo. Podnikům tak hrozí pokuty ve výši stovek milionů. Rozhodnutí by mělo padnout do několika týdnů.

Saudská Arábie omezí vývoz ropy

Saúdská Arábie sníží v září dodávky svým zákazníkům na celém světě minimálně o 520 tisíc barelů denně. Chce tak splnit dohodu producentských zemí. Saúdská Arábie se v rámci dohody zavázala k redukci těžby o 486 tisíc barelů denně.

Kofole klesly v 1. pololetí tržby o 3,8 %

Společnost Kofola vykázala v 1. pololetí meziroční pokles tržeb o 3,8 % na 3,37 miliardy Kč. Podniku klesl i provozní zisk (EBIT), a to o 69,2 % na 79,2 milionu Kč. Ukazatel EBITDA poklesl o 32,1 % na 348,9 milionu Kč.

Nissan prodá továrny v USA a Británii Číňanům

Japonská automobilka Nissan Motor prodá svou divizi na výrobu baterií čínskému investorovi. Nový majitel za dvě továrny a vývojové centrum zaplatí 1 miliardu dolarů (22 miliard Kč). Součástí transakce jsou továrny na výrobu baterií v americkém Tennessee a Británii a vývojové středisko v Japonsku.

(pel)