Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Zisk České spořitelny klesl v pololetí o 6,9 %

České spořitelně klesl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,9 % na 7,7 miliardy Kč. Za poklesem je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,3 %.

Severní energetická se loni propadla do půlmiliardové ztráty

Podnik patřící milairdáři Pavlu Tykačovi přitom v roce 2015 vydělal skoro 1,3 miliardy korun. Loňský rok byl ztrátový i pro další Tykačovu těžební společnost, Vršanskou uhelnou, která prodělala přes čtvrt miliardy.

Produkce piva v EU loni stoupla

Výrobci piva v EU loni zvýšili svou produkci o 400 miliónů litrů na 39 miliard litrů. Na jednoho občana EU tak připadá 76 litrů piva. Nejvíc nápoje se vyrobí v Německu. Česko je s 1,87 miliardy litrů v produkci zlatavého moku na 7. místě.

Maloobchod zrychlil růst na 6,6 %

Maloobchodní tržby bez aut v červnu zrychlily meziroční růst na 6,6 procenta. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Nejvyšší tempo růstu vykázal prodej přes internet, který byl proti loňskému květnu vyšší zhruba o pětinu.

Toyota a Mazda chystají výrobu v USA

Japonské automobilky Toyota Motor a Mazda Motor postaví ve Spojených státech společně továrnu za 1,6 miliardy dolarů (35,1 miliardy Kč).  Díky uzavřenému partnerství získá Toyota v menší Mazdě pětiprocentní podíl a Mazda v Toyotě podíl 0,25 procenta. Společnosti hodlají spolupracovat na vývoji elektrických vozidel.

(pel)