USA vyhlásily Rusku obchodní válku, uvedl ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Podle něj teď budou Spojené státy chtít odstavit amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené státy vyhlásily Rusku totální obchodní válku, kterou nejde zastavit. Tvrdí to ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Amerického prezidenta Donalda Trumpa chtějí prý v USA zničit, protože je nesystémový hráč a není součástí establishmentu.

Trumpova vláda podle Medveděva „demonstrovala naprostou bezmoc a poníženě přenechala výkonné pravomoci Kongresu“. Ruský premiér tak reagoval na ustanovení sankčního zákona. Podle toho hlava státu nesmí sankce zmírnit ani zrušit bez souhlasu poslanců. Tento fakt podle Medveděva „mění rozložení sil v politických kruzích USA“.

„Americký establishment Trumpa porazil na hlavu, prezident nemohl zákon nepodepsat,“ konstatoval na facebooku ruský premiér.

Po přijetí sankcí bude podle ruského ministerského předsedy následovat cílená snaha odstavit Trumpa od moci. Šéf Bílého domu si za to podle Medvěděva může sám, protože není „systematický hráč“.

Dodal, že pokud se nestane zázrak, bude sankční režim trvat desetiletí.

Sankce se nelíbí ani EU

Americké sankce, které prosadil Kongres a Trump je i přes výhrady přijal, jsou reakcí na údajné ruské vměšování do americké prezidentské kampaně a ruské podpory separatistů na východě Ukrajiny.

Trump jejich uvalení schválil s vědomím, že pokud by je vetoval, Kongres, v němž na něm panuje shoda mezi demokraty i republikány, byl jej beztak přehlasoval.

Šéf Bílého domu v této souvislosti prohlásil, že Kongres porušil svou ústavní pravomoc a že by byl schopen situaci řešit jinak.

„Jako prezident mohu uzavírat lepší dohody s cizími zeměmi než Kongres,“ řekl.

Rusko na sankce odpovědělo vypovězením 755 amerických diplomatů a vyklizením dvou objektů, které využívala ambasáda Spojených států v Moskvě.

Sankce se nelíbí ani Evropské unii. Ozvalo se také několik evropských zemí, včetně Německa, které se bojí, že odvetná opatření ohrozí energetické zájmy EU. Opatření USA by navíc mohla poškodit evropské firmy.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker už varoval USA, že Unie obratem zareaguje na chystané americké sankce proti Rusku, pokud budou ohrožovat energetickou bezpečnost Unie. Proti připravovaným restrikcím se ohradila také Francie a Rakousko.

(pel)