Evropská unie políčila na hranolky a brambůrky. Chce je zregulovat tak, aby byly zdravější. Jejich chuť se však regulacemi může změnit.

Hranolky budou v EU regulovány. Evropská komise chce, aby hranolky, lupínky a podobné výrobky byly zdravější. Proto chce nařídit změny při jejich smažení. Hrozí tak, že hranolky a další výrobky ztratí svoji původní chuť. Cílem bruselských regulátorů je omezit výskyt nebezpečného akrylamidu, který vzniká zejména při smažení a pečení brambor.

Akrylamid vzniká při teplotách nad 100 °C a to hlavně během pečení, smažení a grilování, ale i při přípravě jídla v mikrovlnné troubě. Mezi rizikové potraviny, v nichž se karcinogenní akrylamid vytváří, patří smažené bramborové lupínky, hranolky, sušenky či krekry.

Evropská komise chce zamýšleným regulatorním opatřením dosáhnout toho, aby se všichni výrobci potravin i restaurace snažily výskyt této látky v jídle omezit a to bezpečnější úpravou potravin. Komise proto již navrhla technologické postupy, které by měly výrobci potravin využívat.

V praxi by to znamenalo, že pro výrobu hranolek by musely restaurace vybírat odrůdy brambor s nižším obsahem cukrů. Smažení by mělo probíhat při nižší teplotě po delší dobu.

Změněný technologický postup by však mohl vést také ke změně chuti hranolek.

S regulačním návrhem Evropské komise již souhlasili zástupci členských zemí. Nyní jej projedná Rada a Evropský parlament.

Nařízení by mohlo začít platit již na jaře příštího roku.

Komise uvedla, že na omezení karcinogenní látky v potravinách bude pracovat i nadále. Uvažuje dokonce o stanovení maximálního množství akrylamidu v některých potravinách.

Podle Evropské organizace spotřebitelů už tak měla učinit mnohem dříve. Závadnost akrylamidu odhalili švédští výzkumníci již v roce 2002. (sfr)