Volby by vyhrálo Babišovo hnutí ANO. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury posílilo, v červenci 2017 by získalo 5,5 procenta.

Babišovo hnutí ANO v předvolebních průzkumech vede, ale jeho podpora neroste. Naopak hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury by v červenci získalo 5,5 procenta a překročilo by tak pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.  Vyplynulo to z průzkumu agentury Median.

Vítězem sněmovních voleb by se v červenci stalo hnutí ANO se ziskem 27,5 procenta.

Druzí komunisté by měli 14,5 a třetí ČSSD 14 procent.

„Podpora ANO a ČSSD v posledním měsíci stagnuje, což odpovídá absenci větších politických kauz a uklidnění politické situace po vládní krizi,“ uvedla agentura.

Změna lídra ČSSD z Bohuslava Sobotky na Lubomíra Zaorálka zatím podle autorů průzkumu přinesla pouze stabilizaci podpory, její vliv se může podle nich ukázat až v předvolebních měsících.

Zdroj: Median

Podpora ODS sílí a dosahuje 11 procent.

TOP 09 by získalo hlasy 7,5 procenta obyvatel.

Do parlamentu by se dostalo SPD Tomia Okamury se ziskem 5,5 procenta.

Z dalších stran průzkum přisoudil 4 procenta Pirátům, 2 procenta Zeleným i Svobodným.

Koalici lidovců a hnutí Starostové a nezávislí by v červenci volilo 9,5 procenta voličů, meziměsíčně o půl procentního bodu víc. Kvůli statistické chybě a velké míře váhání voličů podle autorů průzkumu nelze říci, zda by hranici pro vstup do dolní komory překonala.

(pel)