Andrej Babiš se přirovnává Emmanuelu Macronovi. Předseda ANO chce být jako francouzský prezident. Tomu však ve Francii prudce klesla popularita.

Exministr financí Andrej Babiš (ANO) chce být jako francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten přitom už ve Francii ztratil přízeň 10 procent obyvatel. Priority nového francouzského prezidenta jsou prý přitom podobné jako ty, které prosazuje hnutí ANO. 

Předseda ANO si stěžuje, že na něj média neustále útočí a tvrdí o něm, že je hrozbou pro demokracii. To ale odmítá – prý se chce postarat jen o to, aby český stát fungoval efektivněji.

Babiš tvrdí, že rozhodně není nepřítelem demokracie, jak o něm tvrdí jeho političtí protivníci. Teď se dokonce po republice objevily billboardy, které říkají, že Babiš a jeho hnutí ANO ohrožují demokracii.

Bývalému ministrovi financí se to zdá humorné.

„Je to spíš k smíchu, jak mají tradiční politické strany najednou plnou pusu demokracie a snaží se vyvolat v lidech strach, stejně jako se to podařilo třeba Nečasovi a Kalouskovi v roce 2010, když strašili lidi Řeckem,“ uvedl Babiš na blogu iDnes.cz.

Jako jeden z důvodů, proč média mluví o Babišovi jako o ohrožení demokracie, jsou jeho plány na zeštíhlení státních institucí. Babiš by chtěl například menší počet členů českého parlamentu, v obcích by byl rád za nikým neomezovaného starostu.

„Ve Francii vyhrál se svým novým politickým hnutím prezidentské volby Emmanuel Macron. Ani on si nehraje na pravici nebo levici a vládu klidně složil ze socialistů i konzervativců. I on chce změnit Francii a o třetinu snížit počet poslanců. Zajímavé je, že ani jeho, na rozdíl ode mě, nikdo z našich ochránců demokracie nekritizuje,“ domnívá se Babiš.

Popularita francouzského prezidenta Emmanuela Macrona přitom od května, kdy se ujal funkce hlavy státu, klesla o deset procentních bodů. Jeho práci podle průzkumu institutu Ifop nyní schvaluje 54 procent lidí.

Z průzkumu vyplývá, že Francouzi se obávají škrtů a změn, které Macron ohlásil. Mezi státními zaměstnanci klesla podpora prezidenta o 18 procentních bodů a mezi staršími 65 let pak o jedenáct procentních bodů.

Priority nového francouzského prezidenta jsou prý přitom podobné jako ty, které prosazuje hnutí ANO. Hnutí například nechce Senát přímo zrušit, ale snížit počet jeho členů.

Babiš odmítá, že by chtěl opustit princip parlamentní demokracie, jde mu jen o „efektivnější systém vlády“. Přesto se prý najdou novináři a „pološílený šéfredaktor“, kteří Babišovy nápady odmítají a kritizují.

(pel)