První velká firma, která dodává pokladny pro EET, musí skončit. Doplatila na konkurenci na trhu.

Státní elektronická evidence tržeb (EET) zničila už i dodavatele kontrolních pokladen. Společnost doplatila na konkurenci na trhu, o zařízení není na trhu zájem. Zákazníkům podnik raději nabídl možnost přechodu ke konkurenci. Na problém upozornil iDnes.cz.

Společnost E.E.T. One poslala svým zákazníkům e-mailem zprávu. V té se píše, že se její ekonomická situace vyvinula tak negativně, že dne 28. 6. 2017 byl na společnost podán návrh na insolvenci.

Firma dluží své PR agentuře přes 2 miliony korun. Vedle toho dluží stovky tisíc korun i svým zaměstnancům.

Podnik proto svým zákazníkům zařídil přechod ke konkurenční a druhé nejúspěšnější firmě na trhu Dotykačka.cz. Podle e-mailu by spotřebitelé měli mít možnost používat stávající hardware, ale již se softwarem od Dotykačky. Její zástupci zprávu o přechodu zákazníků již potvrdili.

„Těm lidem emailujeme, SMSkujeme, naši obchodní zástupci je budou kontaktovat. U koho to půjde, nahrajeme mu náš software a zachováme podmínky, jaké měli, případně jim dáme zvýhodněnou nabídku na náš hardware,“ řekl Michal Wantulok z Dotykačky.

Podle Františka Brože, mediálního zástupce jedné z firem dodávajících EET pokladny, se můžeme brzy dočkat i dalších firem, které se dostanou do problémů.

„Stejný vývoj ostatně nastal v Chorvatsku, kde se počet firem na trhu s pokladnami EET také výrazně zredukoval. V České republice ovšem bylo to specifikum, že kvůli EET vznikla celá řada tzv. rychlokvašek, které s gastronomií nebo retailem neměli nic společného a jejich očekávání bylo přehnané, často až čtyřnásobně,“ vysvětlil Brož.

Firma loni skončila ve ztrátě 39 milionů korun, s naskladněnými zásobami pokladen v hodnotě 37 milionů a s půjčkami ve výši 98 milionů korun.