Česko zaplatí milionové odškodné majitelům domů. U Evropského soudu prohrálo spor o regulaci nájmů.

Česká republika definitivně prohrála spor o regulované nájemné. Evropský soud pro lidská práva (ESLP) rozhodl, že stát zaplatí třem stěžujícím si majitelům domů odškodné ve výši rozdílu mezi někdejším regulovaným a tržním nájmem v celkové výši 2,19 milionu korun. Zprávu uvedl server Seznam.cz.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku již před třemi lety konstatoval, že Česká republika porušuje v některých případech vlastnická práva pronajímatelů tím, že jim nepřiměřeně reguluje nájemné.

K nabytí právní moci však došlo až teď. Soud totiž nepřijal odvolání České republiky ve sporu o odškodnění regulovaného nájemného. Kolegium soudců oznámilo, že se žádnými námitkami českého ministerstva spravedlnosti k únorovému rozsudku nebude ani zabývat.

Dvěma stěžovatelům v únoru štrasburský soud přiznal kromě škody na majetku také náhradu nemajetkové újmy dohromady ve výši 162 tisíc korun (6000 eur). Všem třem má navíc Česko zaplatit celkem 227 tisíc korun (8435 eur) na náklady řízení.

Nejvíce dostane majitel vysočanského činžáku Josef Čapský – za roky 2002 až 2004 činí v jeho případě kompenzace 1,3 milionu korun.

„Ty peníze vrátím hned zpátky do domu. Je nutné opravit rozvody elektřiny a i další věci, které jsou v havarijním stavu,“ řekl Čapský.

Podle Čapského obhájkyně Dity Křápkové by štrasburský verdikt mohl pomoci i dalším nespokojeným majitelům domů, kteří by měli být vyplaceni podle klíče stanoveného štrasburským soudem.

„Nápravu by si mohli sjednat i ti, kteří už dostali nižší odškodné, nebo i ti, jejichž žaloby byly dříve zamítnuty kvůli promlčení,“ sdělila právnička.

Ministerstvo spravedlnosti však upozornilo, že každý případ budou individuálně posuzovat české soudy.

„Můžeme doplnit, že tento právní názor ESLP již na jaře letošního roku zohlednil Ústavní soud i Nejvyšší soud, aniž to vedlo k automatickému navýšení náhrad přiznávaných majitelům domů,“ sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman.

Na regulaci nájemného si ve Štrasburku v roce 2005 stěžovalo zhruba pět tisíc vlastníků domů a bytů v ČR. Tvrdili, že neměli zaručený ani minimální zisk potřebný pro údržbu nemovitostí. Svoji újmu tehdy vyčíslili na téměř 50 miliard korun.

(pel)