Společnost Fine Gusto dnes vyrábí dva druhy sušeného masa, hovězí a krůtí. V nejbližší době přijde na trh s novinkami v podobě sušeného vepřového, kuřecího, dančího, jehněčího a dokonce i rybího masa.

Pardubická společnost Fine Gusto se chce stát největším výrobcem sušeného masa v Evropě. Firma také připravuje nové produkty do školy se sníženým obsahem soli, které by mohly splňovat tzv. „pamlskovou vyhlášku“, jež omezuje okruh povolených potravin prodávaných ve školách. V současnosti je Fine Gusto Nature největším výrobcem sušeného masa jerky v ČR.

„Od první chvíle, kdy jsme se rozhodli podnikat, jsme chtěli přijít s něčím, co bude zdravé a bude mít vysokou nutriční hodnotu. Přesně toto sušené maso splňuje. Navíc si maso vyrábíme sami a můžeme si tedy být jisti dokonalou kvalitou finálních produktů,“ uvedl David Novák, jednatel a jeden ze zakladatelů firmy.

„Jerky“ je syrové maso, ze kterého je odstraněn tuk, následně je nakrájeno na proužky a vysušeno, aby nedošlo k znehodnocení. Toto sušení obvykle zahrnuje přidání soli, aby se zabránilo vývoji bakterií v mase.

Sušené maso jerky značky Fine Gusto obsahuje pouze maso a velmi malé množství soli. Jerky jsou tak plnohodnotnou svačinou, jelikož vysušené maso si ponechává veškeré živiny masa syrového a je tedy velice efektivním zdrojem energie.

Díky vysokému obsahu bílkovin je vhodné nejen pro sportovce, ale pro každého, kdo má rád zdravé stravování a současně i opravdovou chuť masa.

Oblíbené je i u dětí, které mají rády krůtí maso. Sušené maso neobsahuje sacharidy a je bohaté na bílkoviny, které dětem mnohdy chybí. Pro školní svačinu by tak mohlo být vhodnější, než například sladké tyčinky.

Fine Gusto dnes vyrábí dva druhy sušeného masa, hovězí a krůtí. V nejbližší době přijde na trh s další rozšířenou nabídkou.

„Nyní připravujeme novinky v podobě sušeného vepřového, kuřecího, dančího, jehněčího, a dokonce i rybího masa. Dále budou v nabídce například snacky v zajímavé kombinaci sušeného masa a ovoce,“ informoval Pavel Doležal, druhý zakladatel a jednatel společnosti.

Vlastní výroba v Pardubicích

Sušené krůtí a hovězí maso si společnost vyrábí sama v Pardubicích. Fine Gusto uvedlo, že na rozdíl od některých jiných výrobců sušených mas „jerky“, nepřidává do svého sušeného masa barviva, konzervanty ani další přídatné látky.

Firma v letošním roce vyprodukuje zhruba půl milionu spotřebitelských balení sušeného masa. Od roku 2014, kdy zahájila výrobu a vstoupila na trh v ČR, se její z necelého 1 miliónu Kč v roce 2014 zvýšil na téměř 20 mil. Kč v roce 2016.

Jeden ze zakladatelů firmy, David Novák uvedl, že ve střednědobém horizontu Fine Gusto předpokládá růst obratu o 30 až 50 %. Už dnes firmě vedle dodávek na domácí trh vyváží své produkty do Portugalska, Německa, Rumunska, Maďarska a samozřejmě i na Slovensko.

Zdravé maso

Výživová poradkyně Adéla Dittmanová zdůraznila, že sušené maso lze považovat za zdravou výživu, neboť se v něm zachovává většina nutrientů, tedy výživových látek.

„Sušené maso je vhodné jak pro lidi, kteří chtějí zhubnout, tak pro ty, kdo chtějí zdravě přibrat,“ uvedla Dittmanová.
Výhodou sušeného masa je pohodlnost jeho použití, například jako rychlá a zdravá svačina. Hotové balení sušeného masa jerky nevyžaduje jakoukoliv další tepelnou či jinou přípravu a ušetří tak lidem čas.

„Pro ty, kdo drží dietu, nahradí jerky například dušené maso, které je náročnější na přípravu.“

Výrobky Fine Gusto se nyní prodávají na e-shopu společnosti, v sítích drogerií DM, v obchodech Tesco, Žabka, Point, dále v multikinech Cinestar či fitcentrech. (sfr)