Až 800 tisíc migrantů z Afriky čeká na vhodnou příležitost, jak se dostat do Evropy.

Afričtí uprchlíci našli novou trasu, jak se dostat do Evropy. V Libyi je až 800 tisíc běženců, kteří jen čekají na vhodnou příležitost, jak se dostat na evropský kontinent. Cesta vede z Maroka přes Alboránské moře až do Španělska. Zatím po ní připlulo více než 3 tisíce migrantů.

Západní středomořská trasa, která byla desetiletí využívaná spíše zřídka, ožila. V letošním roce po ní připlulo 3314 lidí, to je třikrát více než loni.

Experti na migraci si zatím nejsou schopni vysvětlit příčiny. Je ale velmi pravděpodobné, že lidí snažících se využít trasu přes Alboránské moře bude přibývat. Vzdálenost od břehů tu činí 140 kilometrů a na gumovém člunu se silnějším motorem se dá překonat za několik hodin.

„Je to znepokojující situace. Tento nárůst znamená, že se více a více lidí snaží dostat do bezpečných zemí a přitom riskují životy v rukou pašeráků,“ prohlásila mluvčí Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve Španělsku Maria Jesus Vega.

Po uzavření balkánské cesty proudí největší množství migrantů do Evropy z právě Afriky. Příčiny jsou tu dlouhodobé a souvisejí s vleklou krizí způsobenou klimatickými změnami a válkami v oblasti subsaharské Afriky.

Hlavní nápor směřuje do Libye a do Itálie. Letos tuto trasu využilo 62 tisíc lidí, oproti loňsku (53 tisíc) je to zhruba patnáctiprocentní nárůst. Většinu z nich zachrání strážní či humanitární lodě hned u afrických břehů.

Zatím to nevypadá, že by pomoc libyjské pobřežní stráži a dohody EU a Itálie s libyjskou vládou národní jednoty přinesly viditelný efekt. Podle Mezinárodní organizace pro migraci v této severoafrické zemi přebývá 800 tisíc až milion běženců čekajících na příležitost dopravit se do Evropy.

(pel)