Západ nesmí rozhodovat o nás bez nás, uvedl exprezident Václav Klaus, který tak v reakci na snahu EU vnutit Česku migranty varoval před opakováním Mnichova 1938.

Exprezident Klaus varoval před opakováním Mnichova 1938 a to v reakci na nátlak vyvíjený na Českou republiku kvůli přijímání migrantů na základě migračních kvót. Podle Václava Klause nesmí arogantní Západ rozhodovat o nás bez nás. Evropská unie se prý snaží vnutit Česku migranty, což je v rozporu s našimi zájmy. 

Klausovu reakci vyvolal výrok německé stanice SWR.

„Místo aby středoevropská čtveřice přijala uprchlickou krizi jako příležitost, jak setřást dědictví komunismu, posloužila nacionalistickým silám jako živá voda,“ uvedla televize.

„To považuji za aroganci dosud neznámého druhu,“ reagoval Klaus.

„Nepotřebujeme migranty k tomu, abychom ze sebe setřásli dědictví komunismu. A nikdo by neměl rozhodovat ´o nás bez nás´, zdůraznil český exprezident Klaus.

Na stránkách svého institutu tím reagoval na informaci, že Evropská unie zvažuje na některé členské země včetně České republiky podat žalobu kvůli nedodržování migračních kvót.

„Kde se bere arogance západní Evropy považovat nás za nedospělé školáky, které je třeba vychovávat a vyučovat? Na vnucování nám čehokoli, co je proti našim zájmům?“ zeptal se Klaus.

Podle Klause bychom hlavně neměli Evropskou unii považovat za „posvátnou krávu“, která si vůči nám může dovolit všechno.

„Už v září 1938 v Mnichově se nám přece stalo, že někdo rozhodoval o nás bez nás.“

A Evropská unie se o to prý snaží znovu.

„Nepleťme si podstatu věci. Není žádnou hrou se slovy říci, že je třeba na západ vrátit Západ. Dnešní geografický západ Evropy s historickým ideovým pojmem Západ už nemá skoro nic společného,“ napsal bývalý premiér a prezident ČR Václav Klaus.

Evropa se podle Klausova názoru vydala naprosto špatnou cestou.

„Tou jednou cestou je to slepé a hloupé postupování slepou uličkou, která se jmenuje Evropská unie a která je založena na posilování moci Bruselu a oslabování moci Prahy, Vídně a tak dále. Já to nazývám slepou uličkou a ve slepé uličce nemůžete dělat další a další krok. Musíte se ze slepé uličky vrátit a zjistit, kde jste udělali chybu,“ prohlásil Klaus.

Česko by podle Klause mělo zůstat normální evropskou zemí. Naše země patří do Evropy, ale Evropa a EU podle Klause není totéž.

Podle Klause je zbytečné diskutovat o tom, že si musíme vybrat mezi Bruselem a Moskvou.

„To je nesmysl“, odmítl Klaus podobná varování o negativních důsledcích odchodu ČR z EU.

Za největší hrozbu pro EU a pro Západ označil to, že „západní civilizace odvrhuje své základní principy, své hodnoty“.

„Je to samozřejmě i rozpad tradiční rodiny. To jsou ty obrovské genderismy. To, že v tom hraje roli i migrační krize, s jejíž pomocí chtějí evropské špičky rozbít ty tradiční hodnoty Evropy, to je asi jasné,“ uvedl exprezident. (sfr)