Evropská unie by podle německého ministra zahraničí Gabriela měla řešit, jak snížit příliv uprchlíků, ne vést spory o uprchlické kvóty.

Snížení přílivu uprchlíků by mělo mít přednost před spory o přerozdělovacích kvótách. Shodli se na tom německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Podle Gabriela se Středozemní moře stalo „velkým hřbitovem“ migrantů, kterých se v Africe začíná čím dál více chystat na cestu do Evropy.

Evropská unie by podle Gabriela měla řešit, jak snížit příliv uprchlíků, ne vést spory o uprchlické kvóty.

Ten na jednání v Česku přiznal, že Německo a ČR mají nadále zcela rozdílný pohled na přerozdělování uprchlíků (Německo vnucuje kvóty, Česko je odmítá, pozn. redakce). Přesto prý ale „lépe a hlouběji pochopil, proč je ČR tak zdrženlivá“ k přijetí uprchlických kvót.

„Nejde o to, jaké máme kvóty a o co se hádáme, ale o to, co uděláme v příštích desetiletích, abychom výrazně redukovali pohyb uprchlíků,“ prohlásil Gabriel.

„Zatímco my se v Evropě hádáme, kolik si vezmeme uprchlíků, tak v Africe se dává do pohybu stále víc lidí, protože mají katastrofální podmínky,“ podotkl Gabriel s tím, že Středozemní moře, přes které se migranti snaží dostat do Evropy, se stalo „velkým hřbitovem“.

Zaorálek německému ministrovi řekl, že se ČR chce více soustředit na země, odkud uprchlíci přicházejí. Podpořit chce budování infrastruktury, zajištění vody či zaměstnanost.

Gabriel uvedl, že se při jednání se Zaorálkem dozvěděl o tom, proč ČR vnímá kvóty téměř jako zásah do národní suverenity.

Evropská komise s Českem a dalšími státy V4 zahájila kvůli odmítání kvót řízení. Podle Gabriela podobnému procesu kvůli porušování evropských pravidel často čelilo i Německo.

„Někdy jsme vyhráli, často jsme prohráli. Není nic zvláštního, že se národní stát dostane do konfliktu s EU kvůli porušení smluv,“ dodal Gabriel. (sfr)