Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová vyznamenala německou kancléřku Angelu Merkelovou řádem Vitolda Velikého za snahu o odpovědné vládnutí v Evropě a za snahy posílit její bezpečnost.

Kancléřka Merkelová byla po týdnu opět vyznamenána za správné řízení Evropy. Tentokrát v Litvě, kde jí tamní prezidentka udělila řád Vitolda Velikého za údajnou snahu o „odpovědné vládnutí v Evropě a snahy posílit její bezpečnost“. Kritici Merkelové vyčítají, že právě ona zavinila příliv migrantů do Evropy, který EU nedokázala zvládnout a který představuje největší bezpečnostní ohrožení kontinentu.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová vyznamenala německou kancléřku Angelu Merkelovou řádem Vitolda Velikého za snahu o odpovědné vládnutí v Evropě a za snahy posílit její bezpečnost. Uvedený řád je jeden z nejvýznamnějších řádů v zemi.

Kancléřku tím ocenila za její „zodpovědné vedení Evropy a osobní přispění za zintenzívnění politické, obranné, hospodářské, kulturní a veřejné spolupráce mezi Litvou a Německem“.

Podle Grybauskaitéová přispěla odpovědnost a statečnost kancléřky k tomu, že Evropa je bezpečnější. Udělení řádu je prý vyjádřením vděku litevského lidu německé kancléřce za posílení litevské a panevropské bezpečnosti.

Německo převzalo vedoucí pozici jednotek NATO v Litvě.

„Tváří v tvář hrozbám cítíme neochvějnou podporu Německa a víme, že se na ně můžeme spolehnout,“ řekla prezidentka.

Německá kancléřka je prý vzorem odpovědného evropského vládnutí.

Minulý víkend kancléřku Merkelovou ve Vatikánu vyznamenal i papež František, který jí udělil medaili s olivovou ratolestí za její „práci, kterou dělá pro mír“. (sfr)