Babiš a jeho hnutí v průzkumech suverénně vedou, ale nikdo s nimi nechce jít do koalice. Šéf ANO se snaží nalákat je na nový styl vládnutí. Šéfa ČSSD Zaorálka však označil za tlučhubu a komedianta.

Šéf ANO Andrej Babiš, jehož strana válcuje konkurenci v předvolebních preferencích, přišel s revolučním nápadem, jímž rehabilituje doposud ostrakizovaný nástroj výdajových paušálů. Ty dosud platily jen pro podnikatele, kterým je Babišova a Sobotkova vláda soustavně „ořezávala“. Babiš ale nyní, 3 měsíce před volbami, navrhuje zavedení výdajových paušálů i pro zaměstnance.

„Myslím si, že si kromě podnikatelů i zaměstnanci rozhodně zaslouží vlastní výdajový paušál. Tím chceme alespoň částečně kompenzovat výdaje zaměstnanců na dojíždění nebo i zvyšování kvalifikace. Naším cílem je snížení nákladů práce a zvýšení mobility zaměstnanců,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro Právo.

Naznačil také, že by po volbách souhlasil se změkčením systému EET.

„Po zkušenostech počítáme i s revizí EET, které chceme vylepšit například paušálem pro fyzické osoby do určitého ročního obratu,“ konstatoval šéf ANO.

Babiš se v rozhovoru snažil nadbíhat případným povolebním koaličním partnerům. ANO sice v preferencích suverénně vede, ale většina stran se jasně vyslovuje proti vytvoření vlády s Babišovým hnutím.

„Podle mě je základ hledat ve Sněmovně dohodu i s opozicí. Myslím, že je špatně, že vláda každý opoziční návrh zarazí jen proto, že není její, i když je dobrý. V politice by mělo jít o věc. Proč by se napříč spektrem nemohl přijmout zákon, abychom mohli efektivně stavět?,“ prohlásil Babiš.

„Pokud máme znovu být u vlády, tak si představuji, že kabinet bude fungovat jinak. Že premiér bude vládu skutečně řídit, bude premiérem všech, ne jen ministrů ČSSD, jako je tomu nyní,“ podotkl dále.

„Klíčové je, aby vláda byl jeden tým, který táhne za jeden provaz, který sedí za stolem a mluví se o věcech, které potřebujeme změnit. A v tomto je koaliční vláda problém, protože každá strana prosazuje jen svoji politiku. Pokud tam ale budou lidi, kteří mají zájem něco udělat pro zemi, tak to bude fungovat skvěle,“ dodal Babiš.

Vyslovil se také k osobě nového lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka.

„Jediný rozdíl mezi panem Zaorálkem a panem Sobotkou je, že Zaorálek je výřečnější a žije v politice z daní občanů ještě déle než Sobotka. Pan Zaorálek je tlučhuba, který sice má emotivní projevy, ale ve výsledku je spíš komediant, kterého nikdo nemůže brát vážně,“ řekl šéf ANO. (sfr)