Česká republika by měla zafixovat výši výdajů na obranu zákonem, podobně jako to udělalo Polsko. Uvedl to prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Česká republika by měla zafixovat výši výdajů na obranu zákonem, podobně jako v Polsku. Uvedl to prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Vlády si podle něj v minulosti vždy našly důvod, proč resortu obrany vzít peníze. I proto jsou výdaje na obranu stejné jako před 14 lety.

„Já tvrdím, že je jedno jediné řešení – fixovat výdaje na obranu zákonem, aby je žádná vláda z žádného důvodu nemohla krátit,“ uvedl Hynek na Žofínském fóru na téma armáda a bezpečnost.

Česko vstupovalo do NATO se závazkem, že bude vydávat alespoň dvě procenta svého rozpočtu na obranu. V ČR tento podíl letos dosáhne 1,08 procenta (52,5 miliard Kč).

„To znamená, že se dostáváme na hodnotu roku 2003,“ uvedl Hynek.

V minulém roce šlo o 1,01 procenta.

Ministerstvo obrany návrh úplně nepodporuje

Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta k návrhu poznamenal, že by bylo taktičtější, kdyby byly spíše stanoveny nominální hodnoty, které by na obranu měl český stát vydávat. Mohl by podle něj například nastat velmi vysoký růst HDP, nebo naopak jeho prudký propad. Výdaje by tak výrazně kolísaly.

Dodal, že by podle něj bylo dobré, aby Česká republika zřídila fond na obranu, který by fungoval podobně jako fond dopravní infrastruktury. Ministerstvo obrany by z něj mohlo peníze čerpat ve chvíli, kdy by je potřebovalo.

Hynek ale poznamenal, že vztažení výdajů k HDP je lepší, protože v době, kdy se daří, jde peněz na obranu více, v době krize méně. V průměru je pak podle něj výsledek dobrý. Pokud by byla stanovena konkrétní výše rozpočtu, v době ekonomických potíží by mohlo být těžké cíl splnit.

Vládní koalice se domluvila, že do roku 2020 zvýší výdaje na obranu na 1,4 procenta HDP. Zároveň čeští politici spojencům několikrát slíbili, že přibližně v roce 2025 bude ČR dávat na armádní účely dvě procenta HDP. Návrh rozpočtu na příští rok a výhled na další dva roky ale s tímto navýšením nepočítá.

Pro splnění závazku se vyslovil i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Připomněl, že v nejbližších letech bude muset být nahrazena zastaralá výzbroj například sedmé mechanizované brigády.

(pel)