Rusko začne v Sýrii sestřelovat americké letouny. Jde o reakci na sestřelení syrského letounu Suchoj americkou stíhačkou F/A-18E Super Hornet (na fotografii).

Rusko pohrozilo sestřelováním amerických stíhaček nad Sýrií. V reakci na sestřelení letounu Suchoj Su-22 syrské armády americkou stíhačkou F/A-18E Super Hornet ukončilo Rusko vojenskou spolupráci s mezinárodní koalicí, kterou vedou Spojené státy. Podle Sýrie stojí Američani na straně teroristického Islámského státu.

„Ministerstvo obrany Ruské federace od 19. června tohoto roku přerušuje spolupráci s americkou stranou v rámci memoranda o předcházení incidentů a letecké bezpečnosti při operacích v Sýrii,“ oznámilo oficiálně Rusko.

Současně Moskva potvrdila, že americký bojový letoun F/A-18E Super Hornet v neděli u syrské Tabky sestřelil Suchoj Su-22 syrské armády. Pilot sestřeleného letounu, který se katapultoval, je doposud nezvěstný.

„Zničení letadla syrského letectva americkým letounem ve vzdušném prostoru Sýrie je cynickým porušením suverenity Syrské arabské republiky,“ uvedl Rusko.

Krok amerického velení Moskva označila za „vědomé nenaplnění závazků plynoucích z memoranda“, k němuž obě strany přistoupily v říjnu 2015.

Velení mezinárodní spojenecké koalice před útokem na syrský letoun Suchoj nevyužilo existující komunikační kanál mezi velitelstvími na americké vzdušné základně Ul-Udajd v Kataru a ruskou leteckou základnou Hmejmím v Sýrii.

Ruský cíl

Rusko proto pohrozilo, že v syrských oblastech západně od Eufratu, kde provádí své bojové akce, se v budoucnu jakýkoliv stroj mezinárodní koalice, ať už půjde o dron, nebo letadlo, stane cílem ruských sil.

Americké velitelství potvrdilo, že syrský letoun byl sestřelen „při kolektivní sebeobraně partnerských sil koalice”.

K incidentu došlo po vypuknutí pozemních bojů mezi syrskou armádou a arabsko-kurdskými silami SDF podporovanými USA v provincii Rakka. Tam koalice povstaleckých sil dobývá baštu teroristické organizace Islámský stát (IS).

Podle interpretace Američanů začaly syrské vládní jednotky postupovat a americký letoun je při demonstraci síly zastavil. Když syrský Suchoj Su-22 shodil bomby na vojenské síly podporované Američany, byl okamžitě sestřelen.

Ďábelské úmysly

V prohlášení syrské armády se ovšem uvádí, že „takzvaná mezinárodní koalice” zaměřila na jihu Rakky jedno ze syrských vojenských letadel, které se účastnilo operace proti teroristickému Islámskému státu.

Syrský generální štáb v prohlášení uvedl, že jde o zjevný útok, který dokazuje skutečnou pozici USA, totiž, že stojí na straně terorismu.

„Tento útok svědčí o spolupráci mezi USA a IS a odhaluje ďábelské úmysly USA v šíření terorismu s cílem prosadit americko-sionistické plány v této oblasti,“ stojí v syrském prohlášení. (sfr)