Babišovo ANO v červnu raketově poskočilo v preferencích. ČSSD spadla až za komunisty.

ČSSD spadla i v dalším předvolebním průzkumu až za komunisty na třetí místo v preferencích. V červnovém průzkumu STEM vede s 32,8 % suverénně Babišovo ANO, které proti dubnu posílilo o 4,5 procentního bodu. ČSSD se naopak preference propadly o více než 5 procentních bodů.

Babišovo ANO v červnovém průzkumu STEM získalo 32, 8 %. Druhá je KSČM s 12,7 procenty (mírné zlepšení o 0,5 procentního bodu).

ČSSD, která ještě v dubnu byla druhá s 16,6 procenty, se v červnovém průzkumu STEM propadla až na třetí místo s 11,4 %.

Na čtvrtém místě je ODS s 9,6 procenty. Proti dubnu si strana polepšila o 2,2 procentního bodu.

KDU-ČSL na pátém místě má 7,4 procenta a polepšila si jen velmi mírně. Vzhledem k tomu, že lidovecký volební koaliční partner STAN získal v červnu u STEM jen 0,9 procenta voličů, lidovci by se do Sněmovny nedostali, neboť volební koalice dvou stran potřebuje pro zvolení do Sněmovny získat nejméně 10 % hlasů.

Kalouskova TOP 09 klesla o zhruba 1 procentní bod na 5,5 % a do Sněmovny by se tak probojovala jen velmi těsně.

Pětiprocentní kvórum u STEM v červnu nepřekročila Okamurova Svoboda a přímá demokracie (SPD), kterou podporuje 4,4 % voličů. SPD se v průzkumech STEM dostala přes hranici 5 procent jen v říjnu 2016.

Přepočet na mandáty by Babišovu ANO vynesl téměř absolutní většinu v Poslanecké sněmovně. ANO by ve Sněmovně mělo 92 poslanců.

Komunisté by měli 32 poslanců, ČSSD 30, ODS 23 a TOP 09 by zastupovalo 7 poslanců.

KDU-ČSL, pokud by kandidovala samostatně, získala by 16 mandátů. Dle platného usnesení však lidová strana kandiduje v koalici se Starosty.

Červnový volební model STEM je založen na předpokladu volební účasti 56 procent. Výzkum probíhal mezi 5. a 15. červnem na vzorku 950 respondentů. (sfr)

 

VOLEBNÍ MODEL STEM – simulovaný výsledek voleb do Poslanecké sněmovny, červen 2017 (data v %)

Zdroj: STEM