Podle Kalouska se Česko za vlády ČSSD, ANO a lidovců přeměnilo na "Šikanistán", v němž jde stát nemilosrdně po krku živnostníkům.

Česko je „Šikanistán“, protože v něm vláda po celou dobu svého mandátu jde po krku živnostníkům. Prohlásil to šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagoval tak na omluvná slova nového lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, který se snažil zpochybnit návrh stranického kolegy Milana Štěcha na nucené nasazení živnostníků do výrobních továren, jimž scházejí pracovníci.

Předseda Senátu a člen ČSSD Milan Štěch ve čtvrtek na sjezdu odborového svazu Kovo navrhl zvýšení odvodů pro živnostníky, aby je tím odradil od podnikání a přinutil je odejít pracovat do výrobních továren.

Štěch mluvil o postupném sjednocení odvodů pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné, jež podle něho odvádějí v porovnání se zaměstnanci jen třetinu zdravotního a sociálního pojištění.

Prohlásil, že „je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití.“

Proto by se prý malým podnikatelům měly zvýšit zálohy. To by podle Štěcha přineslo víc peněz na penze a na zdravotnictví.

Přibylo by také „několik desítek tisíc lidí, kteří by chtěli být zaměstnanci, neboť by ubylo lidí, kteří mají živnostenský list jen kvůli nižším odvodům,“ řekl Štěch.

Sociální demokraté se od jeho slov distancovali. Úřadující předseda strany Milan Chovanec řekl, že nepovažuje takovou změnu za realistickou.

Proti Štěchovu návrhu se vyslovil i nový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Prohlášení Milana Štěcha mě zaskočilo. My nechceme jít žádným živnostníkům ani OSVČ pracovníkům po krku,“ uvedl.

Na jeho omluvná slova velmi kriticky reagoval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Odkud jste přišel, pane ministře? Vládní strany jdou živnostníkům po krku od začátku mandátu. Z ČR pro ně udělaly ´Šikanistán´,“ prohlásil na Zaorálkovu adresu.

Kalousek už dříve označil Štěchovo vyjádření za „nehorázné a pobuřující“. Podle něj dokládá vládní politiku „co nejvíce omezit, nejlépe znemožnit, soukromé, malé a střední podnikání“. (sfr)