Americké sankce vůči Rusku mohou ohrozit plynovod Nord Stream, který měl přivádět plyn z Ruska do Německa. Odvetná opatření mohou poškodit evropské podniky.

Evropa a Spojené státy doslova bojují o plyn. Německo se bojí amerických sankcí proti Rusku, které ohrožují plynovod Nord Stream 2. Ten měl přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Odvetná opatření USA by navíc mohla poškodit evropské firmy.

Američtí senátoři rozšíření sankčního režimu, který vzniká bez spolupráce s Evropskou unií, již schválili. Na řadě je nyní Sněmovna reprezentantů.

„Energetické zásobování v Evropě je záležitostí Evropy, a nikoli Spojených států amerických,“ uvedli ve společném prohlášení německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel a rakouský spolkový kancléř Christian Kern.

Podle mluvčího německé kancléřky Stffena Seiberta je podivné, že sankce určené k potrestání Ruska mohou rovněž vést k postihu evropských firem.

„To se nesmí stát. Obecně odmítáme sankce s extrateritoriálním účinkem, což znamená s dopadem na třetí země,“ vysvětlil Seibert.

„Chcete-li vyhrožovat firmám z Německa, Rakouska a dalších evropských zemích pokutami na americkém trhu, pokud se účastní nebo financují projekty spojené se zemním plynem, jako je Nord Stream 2, přinese to zcela novou a velmi negativní kvalitu do evropsko-amerických vztahů,“ varovali Kern a Gabriel.

Podle nich jde pouze „o prodej amerického zkapalněného zemního plynu a vytlačování dodávek ruského přírodního plynu na evropském trhu“. Cílem je to, aby „byla zajištěna práce v ropném a plynárenském průmyslu v USA“.

Plynovod rozdělil i Evropu

Zákon o sankcích proti Rusku legislativně potvrdí dřívější sankce, které byly vyhlášeny pouhým exekutivním příkazem prezidenta. Zároveň ale zavede i sankce nové v oblastech těžby, zpracování kovů a námořní a železniční dopravy. Postiženy mají být i osoby zodpovědné za korupci a za porušování lidských práv.

Podle Reuters by tak trest v případě schválení sankcí mohl postihnout například společnosti, které se podílejí na projektu podmořského plynovodu Nord Stream 2. Ten má do Německa přivádět zemní plyn z Ruska.

Ruský projekt plynovodu rozdělil také Evropu. Evropská komise, východoevropské a pobaltské země již dlouho oponují kvůli obavám, že Moskva díky plynu získá moc a bude podkopávat úsilí EU o diverzifikaci dodávek.

Polsko a Ukrajina požádaly Evropskou unii i německou vládu, aby jeho výstavbu zastavila. Podle německé vlády se jedná o čistě obchodní projekt.

(pel)