GDELS podepsala dohodu o výrobě obrněného vozidla s holdingem Czechoslovak Group (CSG) a dalšími tuzemskými firmami. (Moderní pásové obrněné vozidlo ASCOD, foto: CSG)

Společnost GDELS podepsala dohodu s holdingem Czechoslovak Group (CSG) a dalšími tuzemskými firmami na výrobu obrněného pásového vozidla pro Armádu České republiky (AČR).

Vláda České republiky plánuje nahradit starší pásová obrněná vozidla ve výzbroji AČR moderními bojovými vozidly pěchoty. Jako jeden z potenciálních kandidátů pro tento akviziční projekt bylo vybráno i moderní pásové obrněné vozidlo ASCOD společnosti General Dynamics European Land Systems (GDELS).

V souvislosti s výběrovým řízením na nová pásová obrněná vozidla pro AČR bude GDELS pokračovat ve své strategii vytváření dlouhodobých průmyslových partnerství se společnostmi v České republice. GDELS už dříve například dodal české armádě 107 vozidel Pandur II 8×8, a to ve velké míře za účasti českých průmyslových podniků. Následně pak GDELS převedl celou výrobu těchto moderních kolových obrněných vozidel na českého průmyslového partnera.

Během prvních dvou dnů mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2017 v Brně GDELS podepsal dohody s pěti českými společnostmi o možné budoucí spolupráci na programu nového pásového obrněného vozidla pro AČR.

Podpis dohody mezi GDELS a VOP (Thomas Kauffmann vlevo, Marek Spok vpravo, foto: CSG)

Tímto krokem potvrzujeme náš silný zájem dodat české armádě vozidla ASCOD, jedny z nejmodernějších a nejvýkonnějších bojových vozidel pěchoty, a výrazně tak přispět i k rozvoji českého průmyslu. Česká republika představuje pro GDELS jeden z etablovaných trhů. Můžeme se proto spolehnout na rozsáhlou a prověřenou síť průmyslových partnerů po celé zemi,“ řekl doktor Thomas Kauffmann, viceprezident pro mezinárodní obchod a služby společnosti GDELS.

Konkrétně na letošním IDETu GDELS podepsal dohodu se svým strategickým partnerem, holdingem CZECHOSLOVAK GROUP (CSG).

Možnost kooperace na novém projektu je dalším důležitým krokem naší dosavadní úspěšné a také prověřené spolupráce,“ řekl Jaroslav Strnad, majitel holdingu CSG.

GDELS podepsal memorandum o porozumění i se svým dalším osvědčeným obchodním partnerem, podnikem VOP CZ, který má velké zkušenosti, možnosti a schopnosti v oblasti výroby vojenského vybavení i svařování a obrábění kovů.

GDELS rovněž uzavřel dohody i s dalšími osvědčenými českými dodavateli, kterými jsou Letecké přístroje Praha (LPP) specializující se na bojové informační systémy a diagnostické systémy, Meopta Systems, přední výrobce optiky a optoelektronických produktů, a Ray Services, jenž má velké zkušenosti, možnosti a schopnosti v oblasti strojírenství, výroby kabelových svazků a elektromechanických sestav.

(pel)