Holding CZECHOSLOVAK GROUP získal na veletrhu obranných technologií IDET 2017 ocenění Zlatý IDET s raketometem BM-21 MT 4x4 společnosti EXCALIBUR ARMY. (Foto: Raketomet BM-21 MT 4x4, CSG)

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) získal na veletrhu obranných technologií IDET 2017 významné ocenění Zlatý IDET. Cenu dostal raketomet BM-21 MT 4×4 společnosti EXCALIBUR ARMY, který má na veletrhu vůbec světovou premiéru.

Společná expozice holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) a automobilky TATRA TRUCKS zaujímá nejrozsáhlejší výstavní plochu mezi výrobci a producenty obranných technologií na letošním veletrhu IDET a nabízí také největší počet vystavovaných exponátů.

V rámci návštěvy veletrhu IDET 2017 zavítal do expozice CSG a Tatry i ministr obrany Martin Stropnický, který si se zájmem prohlédl například bojové vozidlo pěchoty Pandur II 8×8, obrněné vozidlo TITUS či novinku v podobě samohybného raketometu BM-21 MT 4×4. Krátce také jednal s představiteli holdingu CSG v čele s Jaroslavem Strnadem.

Na snímku zbrojař a majitel holdingu CSG Jaroslav Strnad a ministr obrany Martin Stropnický. (Foto: CSG)

Expozici navštívili také zástupci české armády včetně náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře a nejvyšších velitelů Armády České republiky, pro kterou bude holding CSG vyrábět a servisovat vozidla Pandur II 8×8. TATRA TRUCKS armádě dodává vozidla nejrůznějšího určení.

„Česká armáda je pro nás důležitým partnerem, proto jsou setkání s jejími představiteli vždy přínosná. Veletrh IDET je dobrá příležitost pro prezentaci novinek, které by mohly být pro armádu zajímavé,“ řekl Petr Rusek, předseda představenstva společnosti TATRA TRUCKS.

Raketomet BM-21 MT 4×4 vyvinutý společností EXCALIBUR ARMY, který má na letošním IDETu světovou premiéru, byl nominován na cenu Zlatý IDET 2017. Na základě hodnocení odborníků toto ocenění raketomet získal. Zástupci EXCALIBUR ARMY a TATRA TRUCKS jej převzali během slavnostního zahajovacího večera na zámečku Austerlitz ve Slavkově u Brna.

Expozice CSG a TATRA TRUCKS na veletrhu IDET 2017. (Foto: CSG)

„Ocenění vnímáme jako potvrzení správnosti naší cesty v rámci výroby, vývoje a modernizace obranné techniky. Raketomet BM-21 MT 4×4 představuje významný inovační prvek v rámci našeho portfolia,“ řekl Richard Kuběna, obchodní ředitel společnosti EXCALIBUR ARMY, který ocenění převzal spolu s Karlem Ritschelem, ředitelem pro obranné programy společnosti TATRA TRUCKS, která raketometu dodala podvozek.

„Podvozky Tatra slouží k různým platformám, ať už jako logistická vozidla nebo nosiče zbraňových systémů a dlouhodobě tvoří páteř ozbrojených sil České i Slovenské republiky,“ doplnil Karel Ritschel.

Zástupci CSG a GDELS při podpisu smlouvy. (Foto: CSG)

Zástupci holdingu CSG také během IDETu uzavřeli partnerství na několika nových projektech se zahraničními partnery. Jedním ze strategických partnerů CSG je společnost General Dynamics European Land Systems (GDELS). Díky tomuto partnerství má holding CSG ve svém portfoliu obrněná vozidla Pandur II 8×8, jež jsou zavedena ve výzbroji AČR.

Nová smlouva mezi CSG a GDELS uzavřená na letošním IDETu je platformou pro spolupráci na projektu bojového vozidla pěchoty ASCOD, které je jedním z kandidátů ve výběrovém řízení na nová pásová obrněná vozidla pro AČR.

„Možnost kooperace na novém projektu je dalším důležitým krokem naší dosavadní úspěšné a také prověřené spolupráce,“ řekl Jaroslav Strnad, majitel holdingu CSG.

(pel)