Šéf hnutí ANO, Babiš, ještě jako ministr financí v roce 2014 slíbil, že státní rozpočet ČR v roce 2018 už bude vyrovnaný. Přesto na příští rok opět navrhl deficitní rozpočet se sekerou 50 miliard Kč. Nový ministr financí Ivan Pilný tento návrh nehodlá měnit.

Nový ministr financí Ivan Pilný (ANO) nehodlá měnit návrh státního rozpočtu na rok 2018, jež Andrej Babiše sestavil s deficitem 50 miliard korun. Podle Pilného je výše deficitu je rozumná a nepřekročitelná. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska je však takový deficit „nestydatě vysoké číslo“.

Babišův nástupce ve funkci ministra financí, Ivan Pilný, uvedl, že limity rozpočtu byly sestaveny korektně.

Šéf hnutí ANO, Babiš, ještě jako ministr financí v roce 2014 slíbil, že státní rozpočet ČR v roce 2018 už bude vyrovnaný. Ani tento slib však Babiš nedodržel.

„K vyrovnanému rozpočtu směřujeme, ale pomaleji, než jsme si mysleli,“ uvedl nyní Pilný.

Poukázal na tlak, jemuž čelí: proti volání po vyrovnaném rozpočtu jdou požadavky jednotlivých ministerstev na zvyšování výdajů.

Podle Kalouska je 50-ti miliardový deficit „obžalobou vládní koalice“.

Kritizoval, že vláda zvýšila mandatorní výdaje a přijala dalších 30 tisíc státních zaměstnanců.

„Vláda víc peněz projídá, než investuje,“ zdůraznil Kalousek.

Koaliční sociální demokraté si před několika postěžovali, že v návrhu rozpočtu chybí miliardy korun. Ministerstvo financí vyčíslilo požadavky ministrů za ČSSD na zhruba 30 miliard korun.

Návrh státního rozpočtu přitom u většiny z ministerstev i dalších státních úřadů počítá s meziročním růstem výdajů. Největší nárůst, o 32,6 miliardy korun, je navrhován pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo školství má dostat o 11,7 miliardy Kč více.

Naopak (nominální) největší pokles je navržen u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun.

Pilný i Kalousek se shodli na tom, že v oblasti vyplácení důchodů je situace neudržitelná.

„Dnešní třicátníci důchody mít nebudou, protože na ně prostě nebude,“ konstatoval Kalousek. Za cestu, jak tomu zabránit, je podle obou politiků navýšení osobní spoluúčasti na důchodech. (sfr)