Premiér Bohuslav Sobotka představil možné kandidáty sociální demokracie na prezidenta: Miloše Zemana by z Hradu mohl vyštípat Lubomír Zaorálek nebo Milan Štěch.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už s předsedou ANO Andrejem Babišem po volbách do vlády nikdy nepůjde. Kandidátem sociálních demokratů v prezidentských volbách by mohli být ministr zahraniční Lubomír Zaorálek nebo předseda Senátu Milan Štěch. Sobotka to uvedl v rozhovoru pro iDnes.cz.

„Z těch dvou bych si vybral oba dva. Ale říkám to proto, že v sociální demokracii jsou silné osobnosti, které by mohly oslovit nejen voliče ČSSD, ale i levicové liberály, lidi na politické levici, kteří nechtějí volit Miloše Zemana, a ti ostatní kandidáti jim připadají spíš pravicově vymezení,“ řekl premiér.

Sociální demokracie by podle Sobotky mohla vybrat svého kandidáta v létě. Původně chtěla strana k volbě zaujmout postoj až v listopadu, to ale bylo ještě v době, kdy strana neuvažovala o vlastním kandidátovi. Nyní zřejmě rozhodnutí uspíší.

„Já teď nechci popisovat moje rozhovory s potenciálními kandidáty, ale věřte mi, že vedeme intenzivní diskusi a to je jedna z věcí, kterou přinesl ten konflikt s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem v uplynulých týdnech,“ uvedl Sobotka.

Premiér také řekl, že by po volbách už nešel do vlády s Andrejem Babišem. Vadí mu zejména fakt, že lhal veřejnosti i koaličním partnerům, když tvrdil, že neřídí a neúkoluje svá média. Vedle toho dosud stále nevysvětlil podezření, která se týkají pořízení korunových dluhopisů a některých majetkových transakcí mezi ním a Agrofertem.

„Jsou tady silné důvody, proč si myslím, že by neměl být členem této vlády, čehož jsem dosáhl, a podle mého názoru by neměl být ani v té vládě příští. Nicméně nechci teď vést debatu a dělat účet bez hostinského. O tom, jak bude sestavena příští vláda, kdo v ní bude, rozhodnou voliči v říjnových volbách,“ dodal.

(pel)