Andrej Babiš zkrouhnul ministrům sociální demokracie peníze z rozpočtu na rok 2018.

Bývalý ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vzal ministrům sociální demokracie peníze z rozpočtu na rok 2018. Ministři ČSSD Babišův návrh rozpočtu zkritizovali. Podle premiéra Sobotky chybí v případě ministerstev sociální demokracie „řádově miliardy korun“.

„Jedná o několik desítek miliard korun napříč všemi resorty. Pro nás to bude debata nejen o objemu peněz, ale i o struktuře rozpočtu,“ uvedl premiér,“ řekl Sobotka.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová postrádá 6,2 miliardy korun, které potřebuje na zvýšení platů v sociálních službách, investice do výstavby a rekonstrukce domů pro seniory nebo zdravotně postižené. Chce navýšit i příspěvek na péči.

Nespokojená je i ministryně školství Kateřina Valachová. Té chybějí peníze na reformu školství i na přislíbené zvyšování platů učitelů.

„ Návrh není fér k učitelů, školám ani dětem,“ řekla.

Více peněz žádá i ministr vnitra Milan Chovanec na boj s terorismem.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík postrádá 4,3 miliardy korun.

„Je to jako byste vzali člověka jako já s velikostí XXL chtěli ho nacpat do velikosti XS,“ řekl.

Babiš ministry zkritizoval, prý neumí šetřit

Státní rozpočet ČR na následující rok předpokládá deficit 50 miliard korun. Návrh rozpočtu předložil Babiš ještě před tím, než opustil post ministra financí. Ve výši schodku se přitom řídil koaliční dohodou, podotkl.

Podle něj by se ministři, kteří tvrdí, že jim v navrženém rozpočtu pro příští rok chybí miliardy korun, měli konečně začít šetřit.

„Jen křičí, že chtějí víc peněz. Šetřit neumí, to neznají, žijí celý život za cizí, nikdy na svém nepracovali,“ zkritizoval Babiš ministry, kteří se ohradili proti tomu, jak jim rozepsal peníze v rozpočtu.

Ministři podle něj mají rezervy ve svých resortech a nečerpají už schválené rozpočty.

Premiér Sobotka uvedl, že cílem jednání vlády bude dodržet navržený schodek. Současný návrh, který po Babišovi převzal nový ministr financí Ivan Pilný, je podle něj „šitý horkou jehlou“. Opakuje se tak každoroční „kolorit“, kdy každý ze členů vlády říká, že aby dodržel vše, co mu ukládají zákony a dodržel vládní priority, musí dostat více peněz.

Naopak opoziční ODS a TOP 09 považují za marnotratné, pokud chce současná koaliční vláda z peněz daňových poplatníků financovat rozpočet s tak vysokým schodkem, když je v zemi několik let hospodářský růst.

(pel)