Andrej Babiš (ANO) odmítl zvýšit obchodníkům kompenzace za EET.

Končící ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítl zvýšit podnikatelům kompenzace za zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Podle něj by to negativně ovlivnilo veřejné rozpočty částkou až 2,5 miliardy korun. Babiš chce ale navrhnout podporu drobných podnikatelů na venkově.

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) požadovala, aby nejmenší obchody s jedním pokladním místem mohly získat od státu kompenzaci nákladů za zavedení elektronické evidence tržeb 10 tisíc korun.

Podle Babiše je možné slevu na dani zvýšit ze současných pěti tisíc korun jen novelou zákona, což do voleb nelze stihnout, a navíc by to mělo negativní dopad na rozpočet.

„Zmiňovaná problematika je řešitelná výhradně novelizací daňových zákonů, což bude vzhledem ke končícímu volebnímu období již úkolem pro novou Poslaneckou sněmovnu. Navrhovaná sleva na dani ve výši 10 tisíc korun na jedno pokladní místo by představovala nezanedbatelný negativní zásah do příjmové stránky státního rozpočtu, rozpočtu obcí a rozpočtů krajů,“ uvedl Babiš.

Podle něho by to negativně ovlivnilo veřejné rozpočty částkou až 2,5 miliardy korun.

Babiš dále uvádí, že je legitimní o takovém opatření vést diskusi a že hnutí ANO zvažuje ve volebním programu legislativní úpravy na podporu drobných podnikatelů na venkově.

Asociace považuje řešení za nedostačující

Asociace v reakci na jeho odpověď zaslala otevřený dopis předsedům koaličních stran. Předseda AČTO Zdeněk Juračka se odvolává na ustanovení, podle kterého budou všem dotčeným podnikatelům uhrazeny náklady spojené s EET.

„Nechci a nebudu se plést do sporu, co je více, zda koaliční smlouva, či ústava. Udělat však z koaliční smlouvy cár bezvýznamného papíru je nejen pro mne jako voliče trochu silná káva. Zejména pak v případě, kdy je v ní obsažen slib pro velkou skupinu podnikatelů, který byl napřed ministrem potvrzen, ale v současné době, jak vyplývá z korespondence, se hledá cesta jak se naplnění tohoto slibu vyhnout,“ řekl Juračka.

Dále připomněl, že již v průběhu diskuse nad návrhem zákona o EET asociace zcela otevřeně uvedla, že navržené řešení úhrady nákladů, tedy 5 tisíc korun pro fyzickou osobu a prodejnu, považuje za krajně nespravedlivé, nekorektní a nedostatečné.

EET byla zavedena loni v prosinci pro restaurační a ubytovací služby. Na začátku března odstartovala druhá vlna EET, která se týkala maloobchodníků a velkoobchodníků. Třetí fáze EET by měla začít 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích, dále služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí i kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů a mnoho dalších.

(pel)