Prezident Zeman v Číně dojednal "Novou hedvábnou stezku" vedoucí přes Česko a snaží se přilákat další čínské továrny.

V Česku nejsou lidi, ale prezident Zeman v Číně vábí další továrny do Česka. Na své zahraniční cestě do Číny se společně s ministrem průmyslu snaží přivést do Česka například čínskou firmu Linglong Tire. Ta plánuje v Polsku, na Slovensku nebo právě v Česku postavit továrnu na výrobu pneumatik. Zaměstnávat by mohla až 1500 lidí.

Zástupci firmy se nedávno již byli podívat na průmyslovou zónu v Mošnově na Novojičínsku. Šlo by o investici v řádu miliard korun. Konečné rozhodnutí však čínská společnost zatím neoznámila.

Podle informací podnikatelských a průmyslových asociací dnes v Česku chybí až 150 tisíc pracovníků a to zejména z dělnických profesí.

Zeman chce Hedvábnou stezku 

Miloš Zeman se v Číně setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Projednávali zejména projekt novodobé Hedvábné stezky, jejíž jedna větev by měla vést i přes Českou republiku.

Prezident Si v čínské televizi řekl, že očekává aktivní českou účast v tomto projektu.

Hedvábnou stezkou chce Čína lépe propojit Asii s Evropou i Afrikou a navázat na starověkou trasu, po které z východní Asie přes střední Asii mířilo do Středomoří mimo jiné právě hedvábí.

„Smyslem našeho i dalších setkání je pomoci tento projekt realizovat. Z tohoto důvodu jsme s sebou přivezli 38 naprosto konkrétních projektů, protože nemám rád politické fráze,“ informoval Zeman po schůzce.

Podepsáno již bylo memorandum o spolupráci malých a středních podniků a memorandum o společné koordinaci jednotlivých projektů navázaných na novodobou Hedvábnou stezku. Memorandum počítá se vznikem pravidelně se scházející skupiny, která by nejspíš fungovala na vládní úrovni.

„Pan prezident zdůraznil, že ČR má zájem být součástí Nové hedvábné stezky. Zmínil i projekt vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe,“ oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se rovněž setkal s předsedou čínské komise pro dohled nad bankami Kuo Šu-čchingem, se kterým hovořil o působení bank a bankovní spolupráci.

Jedna z největších světových bank, čínská ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), již získala od České národní banky licenci pro zřízení své pobočky v Česku. Tu ji v Číně předal osobně guvernér ČNB Jiří Rusnok, který se oficiální delegace ČR v Číně také účastní.

Zemana v Číně doprovázejí ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO). V delegaci je i několik náměstků ministrů.

Tři ministři za sociální demokracii včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka svoji účast kvůli české vládní krizi zrušili. (sfr)