Generální finanční ředitelství nakoupilo mobily za celkem 1,9 milionu korun od firmy, kterou samo vyšetřovalo pro možné podvody s DPH.

Finanční správa nakoupila mobilní telefony od firmy 2P Commercial Agency namočené do podvodů s DPH. Přitom v této firmě úřad prováděl daňovou kontrolu v souvislosti s možnými podvody s DPH. Generální finanční ředitelství v roce 2015 přesto od firmy nakoupilo mobily za celkem 1,9 milionu korun.

Informaci přinesly Hospodářské noviny. Úřad údajně nedbal na indicie, které podle něj mají obecně varovat před rizikem, že jde o neseriózního partnera. Už v té době finanční správa ve firmě prováděla daňovou kontrolu v souvislosti s podvody na DPH.

Generální finanční ředitelství se brání tím, že informace o kontrole nemohlo brát ve výběrovém řízení v potaz.

Přitom, právě finanční správa („Finanční úřady“) nabádají firmy k důkladnému prověřování svých dodavatelů tak, aby se nenechali vtáhnout do „karuselového podvodu“, jehož podstatou je snížit si povinné odvody na DPH.

Jak uvedly Hospodářské noviny, Finanční správa sama předvedla, že po podnikatelích žádá nesplnitelné. Naletělo totiž přímo Generální finanční ředitelství vedené Martinem Janečkem.

Mezi vlastníky firmy 2P Commercial Agency figurovali Ukrajinci, ruská podnikatelka a korporace z daňových rájů na Maltě a Britských Panenských ostrovech.

Cizinci v orgánech firmy, sídlo v daňovém ráji, nízká cena a riziková komodita jsou přitom podle berní správy mimo jiné nestandardní okolnosti a běžné podnikatele by měly varovat.

Generální finanční ředitelství vybralo dodavatele právě na základě nízké ceny.

Finanční ředitelství obchodníka s telefony obhajovalo tím, že uspěl v tendru.

„Nabídková cena společnosti 2P Commercial Agency byla nejnižší,“ uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Tvrdí, že zadavatel neporušil žádný předpis: „Není možné, abychom kritéria veřejných zakázek malého rozsahu nastavovali přísněji, než požaduje zákon.“

Vybrané firmy se Janečkův úřad zastává i argumentem, že již šest let měla jednoho a stále stejného jednatele.

Tím byl Pavlo Poljanskij z Ukrajiny.

„Firma nebyla na seznamu nespolehlivých plátců DPH,“ zdůraznila také Petlachová.

Janečkův úřad nevzal při uzavření kontraktu na mobily v potaz skutečnost, že v té době už jedenáct měsíců jemu podřízený Specializovaný finanční úřad ve firmě 2P Commercial Agency prováděl daňovou kontrolu. Při ní rozplétal řetězec obchodů zatížených podvodem na DPH, kterých se dotyčná firma měla účastnit.

Loni dospěl k závěru, že o zapojení do karuselu věděla, vědět mohla nebo měla. Načež vydal zajišťovací příkazy na 254 milionů korun, které měl velkoobchodník zaplatit do tří dnů. Poté mu obstavil účty, zahájil exekuci a v listopadu firma skončila v úpadku, který řeší reorganizací.

Nákup mobilů od firmy zapletené do řetězového podvodu završilo Generální finanční ředitelství tím, že obchodníkovi vrátilo DPH ve výši 335 tisíc korun. Přitom už čtyři měsíce platil u tohoto rizikového zboží režim přenesené daňové povinnosti, tzv. reverse charge. (red)