Datové schránky bude pro Českou poštu nadále zajišťovat O2 za 1,8 miliardy korun.

Ministerstvo vnitra zaplatí O2 IT Services 1,8 miliardy za provoz datových schránek České pošty. Přesto O2 poskytuje stejně drahé služby jako ostatní operátoři.

O2 IT Services, která služby spojené s provozem datových stránek dodávala i dosud, vyhrála ve veřejné soutěži. Do té se přihlásily čtyři další firmy. K dokončení celého procesu je ještě nutná notifikace ze strany Evropské komise.

Pětiletá služba bude poštu stát 1,8 miliardy korun. Podle generálního ředitele pošty Martina Elkána je to „víc než uspokojivý“ výsledek tendru.

„Díky veřejné soutěži jsme pro stát získali výhodnější podmínky a úsporu ve výši 200 milionů korun v následujících pěti letech, na které je smlouva uzavřena,“ uvedl Martin Elkán.

Letos v dubnu vláda rozhodla, že provoz datových schránek pro elektronickou komunikaci úřadů, občanů a firem bude mít Česká pošta pro ministerstvo vnitra na starosti i dalších pět let. Předpokládaná hodnota zakázky je 500 milionů korun ročně, do roku 2022 tak služby vyjdou na 2,5 miliardy korun.

Informační systém datových schránek funguje v Česku od 1. července 2009. Jeho provoz v roce 2014 kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad. Podle tehdejší zprávy kontrolorů nedokázalo ministerstvo vnitra doložit, zda zavedení datových schránek přineslo očekávané úspory.

Zavedení a provoz systému stál během prvních tří let 2,9 miliardy korun a například v roce 2012 jedna zpráva vyšla stát v průměru na více než 17 korun.

(pel)