Dohoda států sdružených v kartelu OPEC a Ruska o omezování produkce ropy přestává fungovat.

Cena ropy neroste, přestože se státy sdružené v kartelu OPEC a Rusko dohodly na omezování produkce ropy. Aktuálně se ropa (WTI) obchoduje mezi 46 a 47 dolary za barel a je tak asi o 10 dolarů levnější než na začátku roku.

Dohoda států sdružených v kartelu OPEC a Ruska o snižování produkce přestává fungovat. Hlavním důvodem jsou američtí těžaři. Jejich produkce dosáhla v dubnu 9,22 milionů barelů denně a podle Ministerstva energetiky USA má produkce dále růst.

Vrcholu by americká produkce ropy měla dosáhnout v příštím roce, a to s objemem 9,9 milionů barelů ropy denně. Na nárůstu se podílí klasické ropné vrty i těžba ropy z břidlicových písků.

Ani dnes oznámený pokles amerických zásob vytěžené ropy nebyl pro cenu výraznou vzpruhou. Pro cenu ropy nepříznivé zprávy dorazily z Libye, kde těžba poprvé od roku 2014 překonala 0,8 milionů barelů denně a v krátké době má stoupnout na 1,2 milionů barelů denně.

OPEC a Rusku tak zbývá jen další omezování těžby, které by sice vyhnalo ceny ropy nahoru, ale také zmenšilo jejich podíl na trhu.

I když světová spotřeba ropy stoupá a v roce 2018 dosáhne 98,3 milionů barelů ropy denně, díky zvyšující se produkci se neočekává významný růst cen ani v budoucnu.

Podle většiny dohadů by se cena ropy v příštím roce měla pohybovat mezi 50 a 55 dolary za barel.

(mar)