Nezaměstnanost ve Spojených státech je na historickém minimu.

Procento nezaměstnaných ve Spojených státech kleslo v dubnu na 4,4%, tedy o další desetinu procenta z 4,5% nezaměstnanosti za březen. Ekonomika USA tak vykazuje nejnižší nezaměstnanost od května 2007.

Až 211 tisíc nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor v dubnu výrazně překonalo odhady, které se pohybovaly kolem 180 tisíc. Potvrdily se tak předpovědi, že relativně slabý růst ekonomiky v USA za první kvartál (psali jsme zde) byl jenom přechodný.

Ostře sledovaný výrobní sektor, kde by se měla začít projevovat politika nové administrativy směřující návratu výroby na území USA, přidal v dubnu 6 tisíc nových pracovních míst. To se nezdá mnoho, ale jedná se už o pátý měsíc nepřetržitého růstu zaměstnanosti, což vyznívá pozitivně hlavně ve srovnání s minulým rokem, kdy výrobní sektor ztratil za rok celý rok celkem 16 tisíc pracovních míst.

Zlepšily se také ukazatele exportu. Celková hodnota vyvezeného zboží vyrobeného na území USA dosáhla za první kvartál 263,8 miliard dolarů a zaznamenala tak 3,7% nárůst proti stejnému období minulého roku. Nicméně obchodní deficit Spojených států zůstal v březnu prakticky nezměněn ve výši 43,7 miliardy dolarů.

Pozitivní trend v americkém výrobním sektoru by měl pokračovat, protože statistici vykázali za březen další růst výrobních objednávek, a to už čtvrtý měsíc v řadě. Významným faktorem ovlivňujícím růst jsou ale zbrojní objednávky amerického ministerstva obrany.

Spotřeba amerických domácností se v březnu proti minulému měsíci nezměnila. Stagnace v tempu utrácení se při rostoucím celkovém příjmu amerických domácností  projevila v růstu objemu uspořených prostředků. Americké domácnosti v březnu uspořily 5,9% svého disponibilního příjmu, což je významně více proti minimům pod 2% z doby před velkou krizí v roce 2008.

Tento týden budou s napětím očekávána data o vývoji inflace. Americká centrální banka ponechala na svém posledním zasedáním sazby beze změny, ale všeobecně se očekává, že příští zasedání FED 13. až 14. června přinese oznámení o dalším zvyšování sazeb, pokud vývoj inflace nevykáže nějaká zásadní překvapení.

(mar, pel)