Americká ekonomika vytvořila v březnu 98 tisíc nových pracovních míst a výrazně tak zaostala za odhady, které se pohybovaly kolem 185 tisíc.

Americká ekonomika vytvořila v březnu 98 tisíc nových pracovních míst a výrazně tak zaostala za odhady, které se pohybovaly kolem 185 tisíc. Důvodem pomalejšího růstu zaměstnanosti byl především nevýrazný růst sektoru služeb. Také přírůstek zaměstnanosti v sektoru stavebnictví byl nejslabší od srpna minulého roku.

Ale i tak nezaměstnanost v USA v březnu klesla proti únoru o 0,2 % na 4,5 % a dosáhla tak nejnižší úrovně od května 2007.

Pokud se do statistiky nezaměstnanosti zahrnou i ti, kteří pracují z ekonomických důvodů na dočasný a částečný úvazek, byla celková „úplná“ nezaměstnanost za březen 8,9 %, tedy na hodnotě nejnižší od prosince 2007.

Zaměstnanost v americkém průmyslu vzrostla v březnu o 11 tisíc nových pracovních míst a zaznamenala tak čtvrtý měsíc nepřetržitého růstu. To je jasná známka oživení průmyslové výroby v USA, která se v roce 2016 stagnovala a v součtu za celý rok ztratila 16 tisíc pracovních míst.

Lepší kondice amerického průmyslu se projevuje i růstem exportu. Vývoz amerického průmyslového zboží do konce února v meziročním srovnání stoupl o 3,2 % a dosáhl 166,9 miliard dolarů.

Obchodní deficit za únor proti lednovému výsledku poklesl o bezmála 10% na 43,6 miliardy dolarů. Na výrazném poklesu obchodního deficitu měl taký významný podíl pokles dovozů. (mar)