Prezident Zeman odmítl návrh předsedy vlády Sobotky na odvolání Andreje Babiše z funkce ministra financí. Zdůvodnil to koaliční smlouvou. Ta je však vnitřní věcí politických stran a s ústavními postupy nemá nic společného.

Prezident Zeman neodvolal ministra financí Babiše z funkce. Odmítl tak návrh na Babišovo odvolání, který hlavě státu předložil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Prezident se při odmítavém stanovisku odvolal na platnou koaliční smlouvu vládních stran. Zeman také zpochybnil datum ministrova odvolání 9. května, které Sobotka výslovně uvedl v návrhu.

Návrh předsedy vlády na odvolání ministra financí Andreje Babiše z funkce je podle hlavy státu v rozporu s koaliční smlouvou. Po mimořádném pondělním setkání s Andrejem Babišem na Hradě to uvedl Miloš Zeman.

Své nesouhlasné stanovisko k Babišovu odvolání zdůvodnil prezident také tím, že v návrhu je uvedeno datum 9. května.

„Předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta určováním termínu odvolání,“ prohlásil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman vysvětlil, že koaliční smlouva podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany.

„K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy,“ sdělil v tiskovém prohlášení Ovčáček.

Prezident Zeman však také argumentoval tím, že mu premiér Sobotka současně s návrhem na Babišovo odvolání nepředložil návrh na nového ministra financí.

To by prý v souvislosti s návrhem na odvolání dosavadního ministra financí vedlo k tomu, že by vedení ministerstva financí nebylo obsazeno.

„Což by prezident republiky považoval za krajně nezodpovědné,“ dodal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Šéf hnutí ANO Babiš již v sobotu uvedl, že jeho hnutí už za něho má vybráno náhradníka. Jeho jméno však nesdělil.

Premiér Bohuslav Sobotka vyzval prezidenta Zemana, aby respektoval základní zákon ČR a nekladl si další podmínky. Poukázal na to, že podle článku 74 Ústavy České republiky „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády“.

Žádné další podmínky pro odvolání ministra v ústavě nejsou.

„Znovu chci vyzvat pana prezidenta, aby respektoval základní zákon naší země. Koaliční smlouva s tím nemá nic společného, není to zákon ani ústavní zákon. Její naplňování a výklad je věcí tří koaličních stran, nikoliv prezidenta,“ reagoval Sobotka na vzniklou situaci. (sfr)