Šlachta se chtěl podle další nahrávky stát policejním prezidentem a měl o tom žádat Andreje Babiše. Ten chtěl také "vhodně" zveřejnit části kauzy Beretta.

Robert Šlachta chtěl být policejním prezidentem a měl prý o to žádat ministra financí Andreje Babiše (ANO). Vyplynulo to z nově zveřejněných nahrávek Babiše s bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Redaktor se s Babišem domlouval i na zveřejnění materiálů ze spisu Beretta, které by poškodilo ODS a ČSSD.

„Nejsem v kontaktu s panem ministrem Babišem, nebyl jsem v kontaktu s panem ministrem Babišem a nic podobného jsem ani nevzkazoval. Jsem náměstkem generálního ředitele cel. Od té doby, co jsem odešel kvůli reorganizaci policie pana Chovance,“ sdělil někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Šlachta.

Na záznamu se Babiš s Přibilem baví o další budoucnosti Šlachty. Přibilovy zdroje informací od policie by byly rády, kdyby se stal Šlachta ministrem vnitra.

„Tyhle zdroje, to jsou policajti nebo bývalí policajti, a oni vyzvídají a já nevím, jak jim odpovědět, ohledně Šlachty, jestli se může v budoucnu počítat s tím, že bude ministrem. Ale já jim říkám, že netuším,“ řekl Přibil s tím, že by to policisty těšilo.

„Šlachta mi vzkázal, že by chtěl být policejním prezidentem,“ uzavřel celou věc Babiš.

Redaktor měl vicepremiéra seznamovat také s materiály z vyšetřování případu Beretta, která se týká úniků informací z policie a figuruje v ní šéf odboru korupce bývalé protikorupční policie Radek Holub či soukromý detektiv Igor Gáborík. Přibil, který má dokumenty údajně od policistů nebo bývalých policistů, tvrdí, že zveřejnění informací by poškodilo ČSSD a ODS. S Babišem pak na nahrávce diskutuje o tom, kdy bude nejvhodnější doba zprávu otisknout.

„Tohlencto se týká Brunclíka,” uvedl za šustění papírů Přibil s tím, že je to výslech bývalého náměstka Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušana Brunclíka.

Přibil také Babišovi slíbil protokol o sledování někdejšího důstojníka Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Radka Holuba, který se měl prostřednictvím dalšího mezičlánku stýkat s právníkem a blízkým přítelem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Radkem Pokorným.

„Je to tak citlivá věc, že by sociální demokraty skutečně poškodila,” dodal Přibil s tím, že je to především proti sociální demokracii a proti ODS.

„Sociální demokrati tam dosadili Murína podobným způsobem. Tam ho chtěl Sobotka už od začátku. A tady toho Bílka tam předtím dosadil Langer,“ hovořil novinář o šéfovi Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalu Murínovi a jeho předchůdci Ivanu Bílkovi.

„Nechal bych to, načasoval bych to před jejich sněm socanskej a něco před volbama,“ uvedl na to Babiš.

Kauza Beretta přitom otřásla důvěrou v policii. Byl při ní obviněn někdejší detektiv protikorupční policie Holub, dále bývalý celník Pavel Šíma. Oba měli prostřednictvím bývalého policisty Igora Gáboríka vynášet informace z kauzy Nemocnice na Homolce a z pražského dopravního podniku. Společně s nimi byla obviněná i státní zástupkyně Dagmar Máchová.

Babiš znovu zopakoval, že se stal obětí provokace.

„Já už k tomu řekl vše. Evidentně jsem se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta, který mě měl kompromitovat. Teď vypouští na veřejnost sestříhané nahrávky, kde jsem ale i tak velmi pasivní,“ uvedl.

„Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje. Podle některých měl tenhle člověk kontakty na kmotry, není ale vyloučeno, že v tom jsou i moji političtí oponenti. Je to kampaň, která má za cíl zakrýt korupci na ministerstvu školství a mě zlikvidovat,“ zdůraznil.

(pel)