Lidstvo vyhyne, pokud do sta let neopustí Zemi, varoval kosmolog Stephen Hawking.

Britský teoretický fyzik Stephen Hawking se asi zbláznil. Podle něj lidstvo vymře již za 100 let, pokud neopustí Zemi. Lidé by měli najít vhodnou novou planetu, kolonizovat ji a přesídlit tam. 

Svou hypotézu vyslovil pětasedmdesátiletý odborník na kosmologii v dokumentu BBC Expedition New Earth, který bude mít premiéru v létě. Hawking ve snímku uvádí, že mají lidé pouze posledních sto let klidného života na Zemi. Pokud do té doby planetu neopustí, nic už pravděpodobně nezvrátí brzké vyhynutí lidské civilizace.

„Musíme najít Planetu B. Pokud chceme zachovat lidský druh, tak musíme pokračovat ve výpravách do vesmíru. Jinak na naší křehké planetě nepřežijeme dalších tisíc let,“ řekl respektovaný vědec, který je upoutaný na invalidní vozík, loni v listopadu na oxfordské univerzitě.

Hlavními hrozbami by pro lidstvo měly být klimatické změny a roje asteroidů, které naši planetu mohou zasáhnout. Poukazuje však také na možnost šíření epidemií a hrozící přelidnění naší planety. Už v minulosti Hawking lidstvo před vyhynutím varoval, tehdy však odhadoval, že k němu dojde až za tisíc let, v průběhu let tak svůj odhad značně zkrátil.

Lidstvo ale neohrožují jen zhoršující se přírodní podmínky, ale především jeho činnost a výtvory, které mu měly v první řadě pomáhat.

„Myslím, že vývoj umělé inteligence může poměrně snadno vést k zániku lidstva,“ varoval před čím dál schopnějšími roboty a nepřímo tak vyjádřil obavy z následků tzv. Průmyslu 4.0.

„Jakmile jednou lidé vyvinou umělou inteligenci, bude si žít vlastním životem, může se přeprogramovat a lidi už dál nebude potřebovat. Lidstvo, které limituje ve vývoji pomalá evoluce, s roboty nebude moci soupeřit,“ dodal Hawking.

Kosmolog také uvedl, že ačkoliv se nyní hrozba vyhynutí lidstva nemusí jevit jako reálná, její pravděpodobnost se rok od roku zvyšuje.

(pel)