Opozice vůči pokračování Miloše Zemana ve funkci prezidenta se rozrůstá. Proti zvolení Zemana je i ODS. Její šéf fiala již Zemana za prezidenta nechce.

Miloš Zeman už po volbách nesmí být znovu prezidentem České republiky. Prohlásil to předseda ODS Petr Fiala v reakci na Zemanův přístup k řešení krize kolem demise vlády a odvolávání ministra Babiše. Fiala souhlasí s názorem premiéra Sobotky, že Zeman a Babiš postupují v souladu svých společných zájmů.

„Je to mentální pakt. Zeman a Babiš jsou dva lidé, kteří si myslí, že nemusí respektovat pravidla. To, co jsme viděli v minulých dnech, to bude v žebříčku hanby zapsáno hodně vysoko,“ prohlásil Fiala.

„Miloš Zeman po příštích volbách nesmí být prezidentem. Pojďme dělat vše pro to, aby tam byl někdo, kdo bude důstojným prezidentem,“ vyzval veřejnost předseda ODS.

„Každý, kdo bude ve volbách volit hnutí ANO, musí vědět, že tím bude volit zájmy Miloše Zemana,“ podotkl k tomu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pan prezident nastínil, že Zeman a Babiš jedno jsou. Že mají společné cíle, společné zájmy a že pro ty je pan prezident ochoten podstupovat taková rizika, že jde za hranu Ústavy,“ prohlásil Kalousek.

Jak Fiala tak Kalousek reagovali na neochotu prezidenta Zemana odvolat z funkce ministra Andreje Babiše. Podle názoru šéfů ODS a TOP 09 musí prezident podle ústavy na návrh premiéra Sobotky reagovat bez zbytečného odkladu.

Sobotka poslal na Pražský hrad návrh na odvolání ministra Babiše z funkce již v pátek a to kvůli podezřením, že se Babiš v minulosti snažil krátit daně účelovým nákupem jednokorunových dluhopisů.

Mluvčí Hradu vzkázal, že se návrhem na Babišovo odvolání bude prezident Zeman zabývat až poté, co se vrátí z pracovní cesty do Číny, tedy nejdříve 18., respektive 19. května. (sfr)