Napětí před druhým kolem voleb prezidenta ve Francii by se dalo krájet. Islámský stát údajně vyzval k zavraždění obou kandidátů, Le Penové i Macrona, a k útokům na volební místnosti.

Islámský stát oznámil záměr provést teroristické útoky na volby prezidenta ve Francii. Islamisté vyzvali osmalé vlky k zavraždění Le Penové i Macrona a k teroristickým útokům na volební místnosti. Druhé kolo prezidentských voleb se ve Francii koná v neděli. 

V předvolebních průzkumech vede bývalý socialista, dnes „centrista“ Emmanuel Macron s náskokem 24 procentních bodů na kandidátku Národní fronty Marine Le Penovou. Pro Macrona by podle jendoho z průzkumů hlasovalo 62 procent voličů, zatímco pro Le Penovou jen 38 procent.

Informaci o výzvě Islámského státu ke spáchání teroristického útoku na francouzské prezidentské volby přinesla některá britská média.

Výzva k útoku se objevila v článku propagandistického média Islámského státu. Ten vyzývá „osamělé vlky“, tedy samostatné tajné bojovníky IS k usmrcení Marine Le Penové i Emmanuela Macrona.

V článku se má uvádět: „Nezapomeňte na své povinnosti muslima. Vyberte si kandidáta, kterého zabijete a hlasovací místnost, kterou vypálíte.“

Francouzské bezpečnostní složky na obranu klidného průběhu voleb provádějí masivní akci, do které je zapojeno 50 tisíc policistů.

Před druhým kolem zatím nedošlo k žádnému vážnějšímu teroristickému incidentu.

V pátek však zatčen bývalý voják, který si „podezřele obhlížel“ areál letecké základny Evreux v Normandii na západě Francie.

Policie u něho našla mimo jiné brokovnice a korán. Má jít o 34letého psychicky narušeného muže, ze kterého se stal islámský radikál.

Tři dny před prvním kolem voleb jiný zradikalizovaný recidivista zastřelil na třídě Champs-Élysées v Paříži policistu a další zranil. Sám byl při incidentu také zastřelen. (sfr)