Soud poslal do vazby fotbalového bosse Miroslava Peltu i náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. (Foto: Twitter)

Šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta a náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová jsou ve vazbě kvůli státním dotacím sportu. Pelta je podezřelý, že naváděl Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Dotace udělovalo právě ministerstvo školství, které dá ročně do fotbalu zhruba kolem 563 milionů korun.

„Oba vazební důvody, které jsem navrhoval, byly uznány,“ řekl státní zástupce Ondřej Trčka.

Podle něj panují obavy, že budou obvinění ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost.

Pelta byl podle svého advokáta obviněn ze zneužití pravomocí úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Těchto trestných činů se měl dopustit ve formě návodu. Měl ty dva úředníky, zaměstnance ministerstva školství, navádět, jak nakládat s dotacemi. A ti měli na základě požadavků od klienta ovlivňovat proces rozdělení finanční podpory pro sport,” řekl Peltův advokát Bronislav Šerák.

Mělo se tedy podle něj jednat o jakýsi lobbing. Policie má nahrané jejich hovory. Pelta se podle Šeráka cítí nevinen, obvinění odmítá.

Nešlo podle něj o peníze pro FAČR, ale obecně pro sport. Pelta je totiž zároveň místopředsedou České unie sportu a působí i v olympijském výboru.

„Klient nevyjednával za FAČR, už vůbec ne za sebe, ale jako statutární zástupce svazů, jako představitel sportovních spolků. Měl lobbovat o co největší peníze pro celý sport,” doplnil Šerák.

Podle Šeráka se Pelta neobohacoval.

„Obvinění se v žádném případě netýká uplácení při rozdělování dotací, že by něco sliboval a podobně. Rozhodně to není o tom, že by se obohacoval,” uvedl Šerák.

Do fotbalu jde ročně zhruba 563 milionů korun z dotačních fondů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které řídí Kateřina Valachová (ČSSD).

Celkem proudí ze státního rozpočtu dotace do sportu ve výši 6 miliard korun ročně. V dalším roce by to mělo být 7,5 miliard a do roku 2020 by se částka mohla navýšit dokonce až na 10 miliard korun. Takový je plán Valachové.

V letošním roce plyne nejvíce právě do fotbalu, a to téměř 563 milionů. Následuje hokej s 198 miliony. Třetí je atletika, na jejíž podporu letos poputuje 142 milionů korun.

(pel)