Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podá demisi kvůli problémům ministra financí Andreje Babiše (ANO). Skončí tak celá vláda.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli problémům kolem ministra financí Andreje Babiše (ANO) obětuje celou vládu a podá do konce týdne prezidentovi Miloši Zemanovi demisi. Sobotka označil demisi vládního kabinetu za nejčistší řešení, protože odvolání ministra financí by z Babiše udělalo „mučedníka”, což premiér nechce. Sobotka také zdůraznil, že jde o jeho rozhodnutí a trvá na tom, že vytvoří-li koaliční strany novou vládu, neměl by v ní Babiš zastávat post ministra financí.

„Jsem připraven podat k rukám pana prezidenta demisi, předpokládám, že ještě během tohoto týdne. Chci tím uvolnit ruce koaličním stranám k tomu, aby mohly jednat o řešení této situace,“ řekl.

Pokud by se ČSSD, ANO a KDU-ČSL dohodly na pokračování koalice, je podle něj třeba vyřešit pozici ministra financí. Tu nemůže zastávat Babiš v situaci, kdy je ve střetu zájmů, uvedl Sobotka.

Sobotka prohlásil, že podle něj není možné, aby se vláda snažila přežít zbývající půlrok do řádného termínu voleb a tvářila se, že se nic neděje. Babiš je podle něj ve střetu zájmů, když mu jako ministrovi financí podléhá Finanční správa, která by měla vyšetřit jeho nákup jednokorunových dluhopisů od společnosti Agrofert v době, kdy ji vlastnil.

„Situace pro mě není jednoduchá. Pokud bych navrhl odvolání ministra financí, mohl bych z něj v těch následujících měsících učinit mučedníka. Andrej Babiš už se na tu roli několik posledních dní připravuje. Současně platí, že nemohu jako předseda vlády nést odpovědnost za situaci, že na pozici místopředsedy vlády je člověk, jehož minulost je nevyjasněná,” vysvětlil.

Sobotkovi nestačilo vysvětlení v dopisu, který Babiš poslal Poslanecké sněmovně. Ministr financí v dopisu označil všechny své transakce se společností Agrofert za legální a míní, že vše vysvětlil.

Sobotka vysvětlení označil za hluboké zklamání.

„Neobsahuje nové skutečnosti, ministr nevyvrátil pochybnosti,“ uvedl.

Svým krokem chce předseda vlády umožnit nestranné vyšetření všech případů. Koaliční strany dostanou prostor pro jednání o obnovení spolupráce, podle Sobotky však musí být součástí i dohoda o pozici ministra financí. Nevyloučil ani vypsání předčasných voleb.

Babiš: Sobotka zničil pověst vlády i práci ministrů

Podle Babiše Sobotka demisí zničil pověst vlády i práci všech ministrů.

„Pan premiér šokoval, poškodil práci celé vlády. Její činnost ale poškozoval systematicky a teď to dorazil. Naše vláda mohla být nejúspěšnější v historii naší země. Pan premiér teď ale její pověst zničil stejně jako práci všech ministrů. Nechápu to, ale evidentně to chtěl,“ řekl.

Za nejlepší řešení považuje, aby vláda dovládla v demisi do řádných sněmovních voleb. Novým premiérem by podle něj mohl být například stávající ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Odpovědnost za Sobotkovu demisi necítí. Premiér uvedl jako hlavní důvod Babišovy nevysvětlené finanční transakce.

„Vždyť pan premiér neřekl nic konkrétního, co jsem udělal špatně. Dluhopisy jsou kauzou pana Kalouska, toho měli trestně stíhat, protože on přišel s tím zákonem. Pan Sobotka to mohl napravit, ale neudělal to. Takže je to jejich kampaň,“ uvedl.

„Sobotka přišel s nějakým pamfletem, co vyráběli jeho ekonomičtí diletanti v čele s panem Špidlou. Toto jeho vysvětlení je naprosto neuvěřitelné,“ řekl Babiš.

Premiér by si podle něj ale měl uvědomit, že nyní ohrožuje čerpání evropských peněz, ohrožuje navýšení platů policistů, hasičů, celní správy, kultury.

„Všechno, co jsme lidem slíbili, je teď ohroženo. Mně jako politikovi nemůže nikdo nic vyčíst,“ dodal.

Vicepremiér Sobotkovo úsilí dostat ho z vlády přitom zlehčoval.

„Ať tedy navrhne moje odvolání a pan prezident mě buď odvolá, nebo neodvolá,“ řekl v minulosti ministr financí.

Prezident Miloš Zeman se už dříve nechal slyšet, že odvolání Babiše by bylo absurdní. Ministr financí má na středu s hlavou státu domluvenou schůzku.

Podle Svobodných je demise vlády dobrá zpráva

„Vzhledem ke krokům koalice je to pro naši zemi velmi dobrá zpráva. Každý den bez této vlády je dnem bez nových regulací, omezení a zákazů ze strany státu,“ uvedla strana v prohlášení.

Svobodní pád vlády vnímají jako příležitost ustavit vládu, která by vedla zemi k bohatství.

„Chceme vládu, která by uvolnila lidem ruce a nechala jim více peněz v jejich peněženkách. Vládu, která by výrazněji snížila daně a odvody a přestala vymýšlet regulace v každodenním životě nás všech. Vládu, která nebude zavádět další regulace podnikání, vedoucí z dlouhodobého hlediska k oslabení české ekonomiky, a tedy i jejího významu v Evropě a ve světě.“

Komentář: Dluhopisy jako rozbuška: Překvapivý Sobotkův tah s demisí vlády však Babišovi neublíží

(pel)