Roční kontrakt elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno oproti roku 2016 zdražil.

Roční kontrakt elektřiny na komoditní burze proti roku 2016 zdražil. Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo v 17. týdnu uzavřeno 58 kontraktů na dodávku 10,6 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 8 milionů korun.

Cena ročního kontraktu elektřiny v nízkém napětí uzavírala na 815 Kč/MWh, což je proti loňské uzavírací ceně nárůst o 8,8 procenta. Dvouletý kontrakt elektřiny v nízkém napětí zlevnil proti předchozímu týdnu o 1 procento na 780 Kč/MWh.

Tříletý kontrakt zemního plynu v režimu maloodběr uzavíral na 470 Kč/MWh.

Nakoupit elektřinu a plyn na ČMKBK plánuje na svém webu i Královéhradecký kraj.

„Také pro příští dva roky počítáme s nákupem energií prostřednictvím komoditní burzy. Výhodami tohoto způsobu je větší transparentnost, právní jistota, jednoduchost, ekonomická výhodnost, a také flexibilita. K nákupu energií na příští dva roky kraj využije Českomoravskou komoditní burzu v Kladně,“ uvedl radní Václav Řehoř, který je odpovědný za oblast investic a majetku.

Při zatím posledním nákupu v roce 2015 se kraji podařilo snížit náklady u elektřiny meziročně o více než 6 milionů korun, u zemního plynu o zhruba 5 milionů korun.

(pel)