Finanční správa prověřuje daně Agrofertu. Kontroluje i dluhopisy, které nakoupil ministr financí Andrej Babiš (ANO) a čelí kvůli nim podezření z daňových úniků.

Finanční správa prověřuje Agrofert a s tím související možné daňové úniky ministra financí Andreje Babiše (ANO). O nákup nedaněných korunových dluhopisů společnosti Agrofert se kromě finančního úřadu zajímá také policie. Babiš čelí kritice za to, že v minulosti jako majitel Agrofertu nakoupil od své firmy jednokorunové dluhopisy, jejichž výnos nepodléhá zdanění. Na kontrolu upozornil týdeník Respekt.

Sněmovna v březnu v souvislosti s případem korunových dluhopisů vyzvala Babiše, aby do konce dubna vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Kontroly firem, které v roce 2012 vydaly jednokorunové dluhopisy, požadují koaliční partneři hnutí ANO, sociální demokraté i lidovci. Babiš uvedl, že kontrolou Finanční správy projdou všechny tyto firmy. Nedaněné korunové dluhopisy vydané Agrofertem těsně před koncem roku 2012 nakoupil Babiš v následujících letech za 1,5 miliardy korun.

Specializovaný finanční úřad podle mluvčího podniků Karla Hanzelky na Agrofert jako na firmu s velkým obratem dohlíží trvale. V poslední době si vyžádal i podklady ke korunovým dluhopisům, firma poskytla veškeré dokumenty a maximální součinnost.

„Čekáme na stanovisko finančního úřadu, ale není to tak, že by byla zahájena samostatná kontrola, která by měla samostatnou agendu, samostatné číslo jednací v uvozovkách řečeno,“ řekl Hanzelka.

O dluhopisy se zajímá i policie

O nákup nedaněných korunových dluhopisů společnosti Agrofert se kromě finančního úřadu zajímá také policie. Babiš akci policie přičítá ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD).

„Mě vyšetřuje Chovancova policie všude. Říkal jsem Chovancovi na vládě, nechť si otevře speciální oddělení na stíhání Andreje Babiše a jeho Generální inspekce bezpečnostních sborů to bude vděčně dozorovat,“ sdělil Babiš.

Policie případ nechtěla komentovat.

„Náš útvar nebude k vašemu dotazu poskytovat žádné informace,“ řekl mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej.

Babišovo vysvětlení není dostačující

Babiš obvinění z daňových úniků odmítá a záležitost pokládá za organizovanou kampaň proti své osobě. Vysvětlení, které poslal sněmovně, pokládá pravicová opozice i zástupci vládní ČSSD za nedostatečné.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. K Babišovu dopisu se Sobotka chce vyjádřit během tohoto týdne.

Neuspokojivé je Babišovo vysvětlení jeho nákupu korunových dluhopisů Agrofertu také podle předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka. Záležitostí by se měla zabývat koaliční rada a nabídnout řešení, řekl Sklenák. Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) by měl Babiš kvůli kauze dluhopisů sám opustit vládu. Babiš již dříve rezignovat na vládní funkce odmítl, stejně jako své pochybení kolem nákupu dluhopisů Agrofertu.

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena v první polovině 90. let, skončila změnou zákona s rokem 2013. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ji v době, kdy byl ministrem financí, využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly emitovat obligace i firmy, podle Babiše v roce 2012 bylo zaznamenáno celkem 525 takových emisí v celkovém objemu 164 miliard korun.

(pel)