Lidé v Česku jsou sice k EU skeptičtí, ale plných 54 procent by bylo ochotno akceptovat větší míru integrace Unie.

Lidé v Česku jsou vůči EU nejvíce skeptičtí z celé Unie. Pouhých 33 procent obyvatel ČR vnímá členství v Evropské unii pozitivně. To je nejméně v celé EU. Občané ČR tak projevili ještě větší skepsi než Britové, kteří z EU definitivně odejdou na jaře roku 2019. Výsledky vyplynuly z nejnovějšího průzkumu Eurobarometru.

Přístup tuzemských obyvatel k Evropské unii však podle průzkumu jeví podstatné rozpory. I když jen 33 procent obyvatel Česka považuje členství v EU za pozitivní, významná část občanů Česka (54 procent dotázaných) by byla ochotna akceptovat větší míru integrace Unie. Průměr v EU je přitom 49 procent.

Velká část občanů (zhruba 60 procent) Česka také upřednostňuje společný přístup Evropské unie například při řešení otázek nestability v arabském světě či ve vztahu k Rusku.

Nejšťastnějšími euroobčany jsou podle průzkumu Lucemburčané. Členství v EU hodnotí kladně 84 procent z nich, negativně jen čtyři procenta. Velmi spokojení jsou také Irové (v Irské republice) s 81 procenty.

V merkelovském Německu je s EU spokojeno 79 procent občanů. Podobně je na tom i Nizozemsko.

Zajímavostí je, že podle průzkumu patří k nejspokojenějším i Poláci (70 %).

Celounijní průměr spokojenosti činí 57 procent.

V zatím jediné zemi, která se už definitivně rozhodla Unii opustit, ve Velké Británii, má čistě kladný vztah k EU 49 procent obyvatel.

Nejvíce proti EU je Řecko 

Češi však nejsou největšími odpůrci unie. Proti EU je v ČR sice 20 procent obyvatel (přičemž v celé EU je průměr odpůrců 14 procent). To ale není nic proti Řecku, v němž Unii odmítá plných 32 procent obyvatel. V Rakousku je výhradně proti EU 27 procent lidí a v Itálii i Velké Británii 24 procent.

Láska k EU roste

Podíl obyvatel unie, který vnímá členství v EU kladně, oproti dřívějším průzkumům vzrostl. Již zmiňovaných 57 procent spokojených občanů unie (průměr v EU) je o čtyři procenta více než loni.

Průzkum byl prováděn mezi 27 901 občany EU. (sfr)