Americký prezident Donald Trump odložil schůzku s Milošem Zemanem. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je zklamaný, chtěl USA nabídnout zakázku.

Americký prezident Donald Trump se nakonec s Milošem Zemanem nesejde. Na českého prezidenta nemá hlava Bílého domu čas, protože musí řešit situaci v KLDR. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je zklamaný, chtěl Spojeným státům nabídnout zakázku na vrtulníky.

„Je to škoda, že pan Trump nedal ten termín, protože resort obrany chce nakupovat helikoptéry. Právě ty americké měly šanci, pokud by nám pan Trump dal nějakou zajímavou slevu přímo na jednání, mohl pak říct svým dělníkům, že máte práci, a mohl konstatovat, že ČR chce plnit svoje závazky v rámci NATO,“ uvedl Babiš.

Ministr financí prý čekal, že jako země, odkud pochází Trumpova první žena, dostane Česko nějakou výhodu.

„Ale evidentně je mu to jedno. Mám z něho občas smíšené pocity, když vidím, jak se chová na tiskových konferencích,“ konstatoval.

Návštěva Zemana v Bílém domě se tak podle českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka odkládá na neurčito.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že termín návštěvy není důležitý.

„Klíčové je, že je jasně potvrzen zájem na setkání prezidentů. Termín je v tomto směru nepodstatný. Podstatný je přátelský a spojenecký vztah mezi oběma zeměmi a jejich prezidenty. Plně chápeme situaci a geopolitické iniciativy nové americké administrativy,“ řekl Ovčáček.

(pel)