Maďarsko dokončilo výstavbu druhé bariéry proti uprchlíkům na hranicích se Srbskem.

Maďarsko vybudovalo proti migrantům nepřekonatelnou bariéru na srbsko-maďarské hranici. Plot je dlouhý 155 kilometrů a dosahuje výšky tří metrů. Dvojitý ochranný systém podle premiéra Viktora Orbána zaručí maďarským občanům bezpečnost na dlouhou dobu.

„Bariéra je dlouhá 155 kilometrů a vysoká tři metry. Je schopná zastavit jakoukoli masu lidí. Je prakticky nepřekonatelná,“ zdůraznil Orbán.

Orbán konstatoval, že Evropská komise, americký miliardář maďarského původu George Soros a neziskové organizace se snaží přimět maďarskou vládu ke změně migrační politiky.

„Chtěli by dosáhnout toho, abychom bariéru zbourali a vpustili na naše území migranty. Soros by chtěl, aby Evropská unie vpustila na své území milión migrantů každý rok,“ řekl předseda maďarské vlády.

První části bariéry postavilo Maďarsko na podzim 2015 s cílem zastavit migrační vlnu, která se tehdy valila přes maďarské území do Evropské unie z Blízkého východu, především ze Sýrie a Iráku, i asijských zemí.

O druhé řadě plotu, jejíž stavba začala v březnu, Orbánův kabinet rozhodl kvůli obavám, že se invaze migrantů do Evropy může brzy opakovat.

Druhá bariéra má ve výbavě tepelná čidla, kamery a tlampače, které na hranici upozorňují v angličtině, srbštině, arabštině, v jazycích urdu a farsí. Mezi oběma liniemi byla vybudována zpevněná silnice, která umožňuje rychlejší pohyb vozidel policie a armády.

(pel)