Donald Trump chce jižním Korejcům poskytnout protiraketový štít na ochranu před severními bratry jen když za něj zaplatí...

Byznysmen Trump se nezapře ani ve funkci amerického prezidenta. Dokázal při tom vyvolat spor i tam, kde by jej nikdo, tváří v tvář hrozbě války, snad ani nečekal. Tedy v Koreji. Pro Trumpa se zjevně americká vojenská pomoc spřáteleným zemím stává státním byznysem. Chceš, abychom ti poskytli vojenskou ochranu? Tak za nic zaplať, jinak nechť tě sežehnout balistické rakety diktátora Kima…

Donald Trump požaduje, aby jižní Korea platila za ochranu, kterou jí americká armáda poskytne v podobě nainstalování protiraketového systému THAAD na obranu před možným raketovým útokem z KLDR.

Jižní Korejci platit odmítají. A jejich země, nad kterou visí Damoklův meč ničivé hrozby ze Severu, se mění částečně v podivné tržiště, kde hlavními tématy jsou obchod se zbraněmi a místní prezidentské volby, nikoliv raketová hrozba nebezpečného vůdce KLDR.

A aby všech politických podivností nebylo dosti, někteří politici z kapitalistické části Koreje odmítají protiraketovou ochranu jako takovou. Korunu tomu nasadil vůdce místní opozice, který americkou ochranu odmítl s tím, že obrana země před Kimovými raketami má být řešena až po jihokorejských prezidentských volbách…

To je bizarní aspekt demokracie, který ukazuje na její skrytou podstatu, která je ovšem každému zřejmá, včetně ČR, v níž naštěstí raketová válka nehrozí.

Takže zatímco šílený severokorejský diktátor Kim Čong-un dolaďuje své rakety středního doletu schopné zasáhnout nejenom území Jižní koreje, ale i Japonsko či snad dokonce (hypoteticky) i USA, místní politici v Jižní Koreji řeší primárně nadcházející volby prezidenta.

Prezident nad zlato. Jeho volba je důležitější, než válka. Země je v ohrožení, strýček Sam posílá ochranný protiraketový štít, ale páni politici mají plnou hlavu voleb a obranu země nechávají na potom…

Funkce a moc, to je to oč tu běží. Občan a jeho ochrana počká, až si mocní rozdají moc a přerozdělí peníze.

Snad tedy bude diktátor Kim tah moudrý a hodný, že nechá jih poloostrova v poklidu dokončit volbu nového prezidenta a zaútočí teprve poté, co bude znám nový jihokorejský prezident.

Ale zpět k velkému a lidem milovanému vůdci amerického národa Donaldu Trumpovi. Ten zjevně začíná svoji mohutnou armádu vnímat jako státní byznys. Z někdejší přátelské pomoci se stává obchod. Ochráníme vás, ale musíte za to zaplatit…

Tomu se říká čich na byznys. Jižní Korea je ve vážných problémech: nemá prezidenta a za humny číhá se svými raketami Kim, tak je zkusíme pumpnout o prachy i za to, co jsme dřív bratrsky poskytovaly zdarma…

Přitom, rozdělený Korejský poloostrov je i výsledkem někdejšího působení USA. Nebýt Korejské války, v níž Američané bránili nekomunistický Jih, tak by dnes cela Korea byla Kimova. A USA by neměly obchodní příležitost prodávat tam své zbraně….

 


AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA KOREJSKÉM POLOOSTROVĚ:

  • Donald Trump prohlásil, že Spojeným státům hrozí vážný konflikt se Severní Koreou kvůli jejímu jadernému programu a vojenským provokacím. Preferuje však prý diplomatické řešení.
    Americký prezident požaduje po Jižní Koreji uhrazení protiraketového štítu THAAD, který USA v současnosti v partnerské zemi rozmisťují.
  • Washington bude po Jižní Koreji požadovat uhrazení přibližně miliardy dolarů (25 miliard korun), což jsou náklady odhadované na rozmístění systému THAAD v zemi.
  • Jihokorejská vláda v reakci uvedla, že za protiraketový štít platit nehodlá. Jihokorejské ministerstvo obrany zdůraznilo, že podle původního plánu má rozmístění, provoz a údržbu těchto zařízení hradit USA. Podle dohody uzavřené s vládou Baracka Obamy má Jižní Korea poskytnout pro antiraketový štít pozemky a infrastrukturu, nikoli ovšem hradit náklady na jeho provoz.
  • Proti rozmístění systému THAAD, který má být odstrašujícím prostředkem vůči potenciálnímu raketovému útoku KLDR se vyslovil i favorit nadcházejících jihokorejských prezidentských voleb,.
    Vůdce liberální opozice, Mun Če-in, požaduje okamžité zastavení rozmísťování štítu v Jižní Koreji. Otázku rozmístění štítu THAAD by prý měla řešit až příští jihokorejská vláda, která vznikne po prezidentských volbách (ty se konají 9. května).
  • Severní Korea v minulých dnech provedla další zkoušku svých balistických raket. Vedle toho již uskutečnila pět jaderných testů.
  • Pchjongjangský Kimův režim vyhrožuje zničením Spojených států.