Ropákem roku 2016 je ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Antiekologickou cenu Ropák roku 2016 dostal ministr dopravy Dan Ťok (ANO) za blokaci zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000.  Ministr dopravy ekology hned zkritizoval. Podle něj bezdůvodně blokují výstavbu dálnic. Na tiskové konferenci v Brně oznámil vítěze letošní ankety Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

„Jsem velmi rád, že jsem získal hlavní cenu od pana Patrika. Už jsem se bál, že na mě zapomene a že to v tomto volebním období nestihne,“ komentoval zisk ocenění ministr Dan Ťok.

„Jestli jsem získal Ropáka za to, že nechci speciální režim ochrany pro modrásky u Přelouče, které navíc náš resort pomohl přesunout podle požadavků ekologů na náhradní místo, kde spokojeně žijí stejně jako v řadě jiných lokalit…pak jsem s cenou ještě spokojenější,“ dodal.

Ekologickou organizaci Děti země také ihned zkritizoval..

„V současnosti blokují téměř všechny klíčové dopravní stavby od modernizace dálnic D1 po výstavbu nových úseků dálnic D3, D6, D11, D35,“ řekl.

Podle ministra je nenapadají kvůli konkrétním ekologickým výhradám, ale z principu. Desetiletá zpoždění, na kterých se pak podílejí, způsobují poškození životního prostředí a zdraví obyvatel, kteří žijí podél starých komunikací, dodal šéf resortu.

Ťok letošního Ropáka roku kromě lokality u Přelouče dostal i za hlavní podíl na rozhodnutí české vlády o zařazení kaňonovitého údolí Labe v CHKO České středohoří do evropské soustavy chráněných území Natura 2000 bez cenných bahnitých a štěrkových náplavů.

Podle ekologů má odpovědnost také za povolení ročního zkušebního provozu na dálnici D8 Lovosice – Řehlovice v CHKO České středohoří a také za předložení návrhu na jednání vlády neprovádět nové hodnocení vlivů u několika účelově vybraných dopravních staveb.

Cenu Zelená perla 2016 za antiekologický výrok získal poslanec Roman Váňa (ČSSD), který uvedl: „S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské.”

Reagoval tak na vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily, které kvůli blízkosti Sněmovny využívali i někteří poslanci.

Ropák roku je anticena vyhlašovaná od roku 1992 každoročně občanským sdružením Děti Země za antiekologický čin roku. Anketa byla inspirována dokumentárním filmem Jana Svěráka Ropáci z roku 1988 o výskytu nového živočišného druhu Petroleus mostensis (Ropák bahnomilný) ve zdevastované oblasti severních Čech, který se živí znečištěním.

(pel)